Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym

Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.

Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka 80g): 314 kcal, B: 5g, T: 30g, W: 6g (węglowodany netto: 5,65g)

Składniki na 12 kawałków:

Ciasto czekoladowo- kokosowe:

  • 100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
  • 20 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
  • 30 g erytrytolu
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Krem orzechowy:

  • 130 g masła, temperatura pokojowa
  • 60 g erytrytolu, zmielonego na puder
  • 30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
  • 130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
  • 120 g słodkiej śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 5 g wiórków kokosowych do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
  3. Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.

2

3

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
  3. Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
  4. Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
  5. W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
  7. Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
  8. Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwaga:

  • Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym