Keto ciasto czekoladowo- kokosowe z kremem orzechowym


Czekoladowe ciasto ketogeniczne z nutą kokosową, z kremem z masła, masła orzechowego i serka kremowego. Całe ciasto pokryte jest polewą z ciemnej czekolady. Szybkie do przygotowania, kremowe i bardzo smaczne.
Makro ciasta (1 z 12 kawałków, waga kawałka 80g): 314 kcal, B: 5g, T: 30g, W: 6g (węglowodany netto: 5,65g)
Składniki na 12 kawałków:
Ciasto czekoladowo- kokosowe:
- 100 g mleka kokosowego z puszki, temperatura pokojowa
- 20 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 30 g erytrytolu
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Krem orzechowy:
- 130 g masła, temperatura pokojowa
- 60 g erytrytolu, zmielonego na puder
- 30 g masła orzechowego (100% orzechów w składzie)
- 130 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady gorzkiej (85% kakao)
- 120 g słodkiej śmietany 30%
Dodatkowo:
- 5 g wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto czekoladowo- kokosowe: Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i wymieszać zawartość łyżką. Do garnka wlać 100 g mleka kokosowego. Dodać masło, erytrytol i czekoladę posiekaną na kawałki. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści.
- Garnek ściągnąć z pieca, dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) do suchego patyczka. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.
- Przygotować krem orzechowy: Najpierw odlać wodę z serka kremowego. Odstawić na bok. Miękkie masło i erytrytol w pudrze przełożyć do misy miksera i ucierać na wysokich obrotach ok. 10 minut, na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać masło orzechowe, miksując do połączenia. Następnie na niskich obrotach dodawać w 3 turach serek kremowy, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. (Nie miksować sera długo, bo może się zwarzyć).
- Krem orzechowy wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
- W tym czasie uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać drobno i razem ze śmietaną przełożyć do rondelka. Podgrzewać, mieszając łyżką, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Garnek ściągnąć z pieca.
- Polewę wylać na ciasto, wylewając ją najpierw na środek ciasta, a następnie na boki.
- Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Uwaga:
- Używam mleka kokosowego Real Thai, ponieważ ma bardzo dobry skład.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.