Chałka

543 Komentarzy
Chałka

Drożdżowa chałka z kruszonką. Zwykła, puszysta, aromatyczna i nie za słodka chałka. Posypana jest kruszonką, ale można również posypać ją grubym cukrem, makiem lub pozostawić bez posypki. Polecam na śniadanie z masłem i dżemem lub miodem oraz na Wielkanoc. Możecie do ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Zapach unoszący się w kuchni będzie obłędny.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka, lekko ciepłego
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typu 630)
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, wyrośnięty zaczyn i ewentualnie startą skórkę z pomarańczy lub cytryny. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki zagnieść. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  6. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).

2

  1. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

3

Uwaga:

* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. mleko, cukier, jajko, masło, szczyptę soli, startą skórkę) i zagnieść ciasto.

Wariant Thermomix:

Składniki j.w.:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miękkie masło, drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i ewentualnie startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Wyrobić ciasto 3 min/Interwał.
  3. Ciasto przełożyć do dużej miski, oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Naczynie miksujące umyć i osuszyć. Przygotować kruszonkę: Do naczynia miksującego przełożyć mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki. Zmiksować 10s./ obr. 6.
  5. Kruszonkę wstawić do lodówki.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść. Podzielić na 3 równe części i uformować 3 wałki o długości równej długości blachy (ok. 47- 50 cm).
  7. Dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia. Wałki przełożyć na blachę i zapleść warkocz. Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki. (Można również chałkę zapleść na posypanym mąką blacie i gotową przenieść na blachę).
  8. Chałkę przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  9. Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. (Kruszonki jest dużo. Docisnąć ją również do boków chałki).
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Chałka Chałka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadzia · 1 lat temu
    Upieczona:) faktycznie mąki trzbe dodać nieco więcej i jest okej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata T. J. · 1 lat temu
      Super przepis 🙂 zawsze robię dwie sztuki ponieważ  jedna znika na ciepło. Moje obowiązkowo z cukrem pudrem 😋  mniammmmm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Czy można ciasto zrobić wieczorem i zostawić na noc zaplecioną tak żeby rano tylko upiec? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zaplecioną nie polecam. Ewentualnie można by zostawić ciasto do wyrastania na noc w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Chałka mega, ja robię zawsze podwójną porcję, bo jedna to za mało 😊
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia. · 11 miesięcy temu
      ja z tych proporcji robię często dwie - i tak wychodzą spore.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Gigantyczna, mięciutka pyszota.😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lili · 1 lat temu
    Extra przepis, robiłam pierwszy raz i łatwo poszło, wyrośnięta, puszysta, pyszna. Mieliśmy dziś super kolację, podana z mlekiem rewelacja. Dzieci uwielbiają 🙂 dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Przepyszna chałka- wyrosła na całą blachę 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Chałka przepyszna, dziękuję za przepis😚
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Przepyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 1 lat temu
    Najgorszy przepis z jakiego robiłam. Ciasto się nie chciało wyrobić, wciąż było lepiące nawet po dodaniu mąki. Masakra
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karola · 1 lat temu
      A u mnie właśnie wyszla 😊 najlepszy przepis jaki znalazłam! Tyle że wszystkie składniki odmierzałam i ważyłam na wadze .. może proporcje "na oko" i dlatego? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Pawel · 1 lat temu
      Bo w ciasto trzeba umiec. Wstyd taki komentarz dawac. Przepis petarda!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 9 miesięcy temu
      Nie ma opcji, żeby nie wyszła. Przepyszna🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Piekę od jakiegoś czasu i zawsze jest swietna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 1 lat temu
    Przepis mega, chałka jeszcze większą MEGA😁 pyszna, cudowna w smaku , rewelacja . Dzieci  nie poczekały nawet jak ostygnie😊 Polecam wszystkim 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alin@ · 1 lat temu
    Zrobiona dzisiaj jest przepyszna 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Upiekkam  dzisiaj do mleka:)Jest boska!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 1 lat temu
    Wyszły super pierwszy raz w życiu 😂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 1 lat temu
    Super przepis, najlepsza chałka na świecie 😘. Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena Konopka · 1 lat temu
    Z tego przepisu zrobiłam chałeczkę i jagodzianki, które wyszły obłędnie smacznePrzepis rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 lat temu
    Zrobiłam chałkę wyszła super. Czy mogę z tego przepisu zrobić drożdżówki z kruszonką 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Witam, czy można piec z termoobiegiem? Jak i na ile wtedy ustawić piekarnik?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Zaleca się obniżyć temperaturę o 20 stopni, jeśli piecze się z termoobiegiem. Najlepiej dodatkowo obserwować chałkę podczas pieczenia i ewentualnie skorygotać temperaturę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Rewelacja, poprostu rewelacja,. Jestem zachwycona wyglądem, smakiem i przepisem. Pozdrawiam