Babka waniliowo- kakaowa

Babka marmurkowa, waniliowo- kakaowa. Babka jest prosta, delikatna i puszysta.
Składniki:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 1 łyżka kakao
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę przesiać, wymieszać z budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Masło roztopić.
- Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać cukier. Kolejno dodać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąkę i roztopione masło. Delikatnie wymieszać łyżką drewnianą (lub mikserem na niskich obrotach).
- Formę keksową (o dlugości 30cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do niej 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia.
- Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 45 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.