Drożdżowa gwiazda z makiem


Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możecie ozdobić lukrem.
Ciasto jest bardzo smaczne, ze sporą ilością masy makowej, ładnie się prezentuje i nie jest tak skomplikowane, na jakie może wygląda.
Składniki na 16 kawałków:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Nadzienie makowe:
- 200 g suchego maku (może być zmielony)
- 120 g płynnego miodu
- 40 g roztopionego masła
- 60 g drobno posiekanych bakalii (użyłam rodzynek i orzechów)
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Do maku dodać miód, roztopione masło i drobno posiekane bakalie. Wymieszać. Masę makową odstawić na bok.
- Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.
- Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok. 25cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę do pieczenia. Rozsmarować ⅓ masy makowej, zostawiając mały brzeg.
- Rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. (Można ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie lub tak jak ja, rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na masę makową papierem do góry. Następnie papier ściągnąć). Rozsmarować połowę pozostałej masy makowej.
- Rozwałkować trzecią część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Rozsmarować resztę masy makowej.
- Rozwałkować czwartą część ciasta i ułożyć ją na masie makowej.
- Na środku koła lekko odcisnąć np. szklankę. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc 16 części. (Najłatwiej najpierw naciąć ciasto na 4 ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cztery części).
- W obie ręce chwycić dwa leżące koło siebie kawałki i skręcić je do środka dwa razy. Końcówki kawałków mocno ścisnąć/ skleić ze sobą. Tak skręcić wszystkie kawałki i ścisnąć końce.
- Ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować pędzelkiem ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.