Piernik biblijny

4 Komentarzy
Piernik biblijny

Piernik jest bardzo smaczny, gotowy do spożycia od razu po ostygnięciu, a zawinięty w folię utrzymuje się przez co najmniej 2 tygodnie. Jest słodzony samym miodem, bez dodatku cukru. Nie przeraźcie się ilością składników. Piernik wychodzi wysoki i duży. Naprawdę warty wypróbowania.

Piernik biblijny, a właściwie Bibelkuchen (ciasto biblijne), ale piernik jest tutaj dokładniejszą nazwą, to pyszne ciasto stworzone ze składników, które znajdują się w Biblii. Proporcje zostały odpowiednio dobrane, aby powstało smaczne ciasto, natomiast wszystkie wymienione składniki (poza proszkiem do pieczenia) można odnaleźć w Biblii. W nawiasach podaję dla ciekawości, w których miejscach w Biblii one się znajdują.

Przepis przyniósł mi syn z lekcji religii i oznajmił, że zgłosił się do upieczenia tego ciasta na kolejną lekcję. Powiem Wam, że przepis mile mnie zaskoczył. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Mój 11- letni syn zrobił je sam, oczywiście z nadzorem ;).

Składniki:

  • 250 g masła (Prz 30, 33)
  • 2 szklanki miodu (Sdz 14,18)
  • 4,5 szklanki (u mnie 675 g) mąki pszennej (1 Krl 5,2)
  • 2 szklanki rodzynek (1 Sm 30,12)
  • ¾ szklanki mleka (1 Kor 3,2)
  • 2 szklanki suszonych fig (Na 3,12)
  • 1 szklanka migdałów (Lb 17,23)
  • 6 jajek, temp. pokojowa (Jr 17,11)
  • 1 szczypta soli (Mt 5,13)
  • 4- 5 łyżeczek cynamonu (Wj 30,23)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (niestety w Biblii nie podane)

Sposób przygotowania:

  1. Figi i migdały posiekać. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło, miód, mąkę, mleko, jajka, sól, cynamon i proszek do pieczenia przełożyć do dużej miski i zmiksować mikserem przez ok. 1 minutę do połączenia. Dodać figi, migdały i rodzynki. Wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
  3. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  4. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • (Biblijny sposób przygotowania: Księga Przysłów 23,14a. Piec 60- 90 minut - Księga Sędziów 10,4 dodając dwie lub 3 liczby. Gotowym ciastem podzielić się z biednymi- Ewangelia wg. św. Łukasza 14, 12-14).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Piernik biblijny Piernik biblijny Piernik biblijny
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    W Księdze Przysłów 25,20 wspomina się o sodzie :-) to tak w ramach środka spulchniającego, choć raczej używano jej do prania niż do pieczenia. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasiula · 3 lat temu
    Co można dodać zamiast fig?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że daktyle, albo śliwki kalifornijskie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasiula · 3 lat temu
        Dzięki. Pozdrawiam. Zdrowych i Błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia.