Murzynek z nutą piernikową z dodatkiem majonezu
Wilgotny, miękki, gąbczasty murzynek z nutą piernikową, dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do ciasta. Pokryty jest pyszną warstwą czekośliwki i czekoladą. Zamiast masła do ciasta dodajemy niedużą ilość majonezu, który idealnie je zastępuje i nadaje ciastu wilgotności. Zapewniam, że smak majonezu nie jest wyczuwalny, nawet gdy jest to mój ulubiony Majonez Kielecki, który jest dość ostry w smaku.
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml mleka lub wody
- 30 g kakao
- 250 g cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 50 g majonezu kieleckiego
- 160 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Czekośliwka:
- 180 g powideł śliwkowych
- 100 g czekolady gorzkiej
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając mocno podgrzać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
- W międzyczasie wymieszać mąkę, skrobię, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
- Do lekko ciepłej masy kakaowej dodać jajka i majonez i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką do połączenia.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało, ale podczas pieczenia wyrasta powyżej połowę formy).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować czekośliwkę. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekośliwkę rozsmarować na cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
- Lekko ciepłą polewę wylać na czekośliwkę. Ciasto można dodatkowo ozdobić np. posypką cukrową.
Uwagi:
- Ciasto najsmaczniejsze jest, gdy postoi w temperaturze pokojowej.
- Jeśli ciasto będziecie przechowywać w lodówce, najlepiej pokroić je, gdy polewa czekoladowa jeszcze całkowicie nie zastygnie.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 47638
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!