
Wilgotny, miękki, gąbczasty murzynek z nutą piernikową, dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do ciasta. Pokryty jest pyszną warstwą czekośliwki i czekoladą. Zamiast masła do ciasta dodajemy niedużą ilość majonezu, który idealnie je zastępuje i nadaje ciastu wilgotności. Zapewniam, że smak majonezu nie jest wyczuwalny, nawet gdy jest to mój ulubiony Majonez Kielecki, który jest dość ostry w smaku.
Składniki:
Ciasto:
- 125 ml mleka lub wody
 - 30 g kakao
 - 250 g cukru
 - 2 jajka (rozmiar M)
 - 50 g majonezu kieleckiego
 - 160 g mąki pszennej
 - 30 g skrobi ziemniaczanej
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika
 
Czekośliwka:
- 180 g powideł śliwkowych
 - 100 g czekolady gorzkiej
 
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
 - 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
 - Przygotować ciasto. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając mocno podgrzać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
 - W międzyczasie wymieszać mąkę, skrobię, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
 - Do lekko ciepłej masy kakaowej dodać jajka i majonez i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mieszankę mączną i wymieszać trzepaczką do połączenia.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało, ale podczas pieczenia wyrasta powyżej połowę formy).
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować czekośliwkę. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekośliwkę rozsmarować na cieście. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
 - Lekko ciepłą polewę wylać na czekośliwkę. Ciasto można dodatkowo ozdobić np. posypką cukrową.
 
Uwagi:
- Ciasto najsmaczniejsze jest, gdy postoi w temperaturze pokojowej.
 - Jeśli ciasto będziecie przechowywać w lodówce, najlepiej pokroić je, gdy polewa czekoladowa jeszcze całkowicie nie zastygnie.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 