Najdelikatniejsza i najlżejsza szarlotka. Szarlotka królewska to biszkopt z musem jabłkowym usztywnionym galaretką i bitą śmietaną, którą również usztywniłam pozostałą galaretką. Lekkie, orzeźwiające i nie za słodkie ciasto.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
1 łyżka wody
Poncz:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
4 łyżki wody
Warstwa jabłkowa:
1,5 kg jabłek np. szara reneta
⅓ szklanka wody
cukier (opcjonalnie)
1,5 opakowania galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
Warstwa śmietankowa:
350 ml słodkiej śmietany 30- 36%
0,5 opakowania galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa lub brzoskwiniowa)
125 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od formy, odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka i podlać wodą. Zagotować. Od zagotowania, gotować na średniej mocy palnika, aż jabłka zmiękną i się rozpadną, przynajmniej w większej części i woda wyparuje. Podczas gotowania mieszać często łyżka drewnianą. (Czas gotowania to ok. 20- 50 minut w zależy od rodzaju jabłek. Miękkie jabłka rozpadają się szybciej, twarde dłużej. Twarde jabłka należy dusić pod przykryciem, aby szybciej zmiękły. Miękkich nie trzeba przykrywać).
Do gorących jabłek dodać 1,5 opakowania galaretki i zmiksować blenderem na gładką masę. (Chcąc podzielić galaretkę na pół, najlepiej zrobić to przy użyciu wagi kuchennej, a nie na oko ;)). Mus spróbować, czy jest wystarczająco słodki. W razie potrzeby dodać trochę cukru do smaku i jeszcze raz zmiksować.
Mus pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. (Należy do niego zaglądać, aby za mocno nie stężał).
W tym czasie przygotować poncz. Sok z cytryny wymieszać z wodą. Biszkopt umieścić w tortownicy i nasączyć ponczem.
Lekko tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować warstwę śmietankową. Pozostałą połowę galaretki rozpuścić w 125 ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając, wlewać cienkim strumieniem zimną, lekko tężejącą galaretkę.
Bitą śmietanę z galaretką wyłożyć na mus jabłkowy i wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.