Pleśniak z jabłkami

17 Komentarzy
Pleśniak z jabłkami

Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto jest naprawdę pyszne. Znam je od dzieciństwa.

Do ciasta kruchego nie dodaję cukru. Całość jest wystarczająco słodka od powideł i bezy. Ciasto jest wspaniałe, słodko- kwaskowe. Kto mi nie ufa na słowo, może dodać troszkę cukru, według własnego gustu ;), ale obiecuję, że nie trzeba.

Składniki:

Ciasto kruche (bez dodatku cukru):

  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (do ciemnego ciasta)

Piana bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (np. szara reneta)
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ok. 300- 350g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokroić na małe kawałki. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta).
  2. Ciasto podzielić na 3 części: ½, ¼ i ¼. (Podzielić ciasto na pół. Jedną połowę jeszcze raz na pół).
  3. ¼ ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
  4. Drugą ¼ część ciasta zagnieść z łyżką kakao. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
  5. Największą część ciasta (½ ciasta) wykleić na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  6. Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka wymieszać z cynamonem i według uznania z rodzynkami. Jeśli jabłka są kwaśne, dodać cukier do smaku.
  7. Na cieście wyklejonym w formie rozsmarować powidła (lub dżem). Na powidła wyłożyć jabłka.
  8. Ciasto kakaowe wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na jabłka.
  9. Przygotować pianę bezową: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać budyń w proszku i zmiksować chwilę do połączenia.
  10. Na ciasto kakaowe wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pleśniak z jabłkami Pleśniak z jabłkami Pleśniak z jabłkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    jaka jest wielkosc blachy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Niebo w gębie! Coś pysznego. Na początku byłam zdziwiona jak to możliwe, że do ciasta nie jest dodawany cukier, ale on nie jest tu zupełnie potrzebny. Ciasto jest boskie ;) na pewno będę robiła częściej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Robiłam ten pleśniak jest super ...polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Chowaniec · 2 lat temu
    Reewelka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amatorskie Ujecia · 4 lat temu
    Super przepis. Dodałem dżem jeżynowy i świeże jeżyny na górę. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Minnesota · 4 lat temu
    Wyglada przepysznie!! Upieke z Pani przepisu. Zawsze ciasta udaja mi sie jak pieke wedlug Pani przepisow. Dziekuje!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    To mój pierwszy pleśniak, po ok 45 minutach poczułam zapach spalenizny, okazało się że pianka tak wysoko urosła, że razem z kruszonką przyczepiła się do górnej grzałki 🤣 🤣 czy pianka zawszs tak rośnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To na którym poziomie w piekarniku piekłaś ? (rofl) Ja piekę ciasta do drugiej szynie od dołu ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewelina · 4 lat temu
        Mam taki dzielony piekarnik firmy zanussi, większy dół termoobieg i mniejsza góra same grzałki, tam mam tylko trzy szyny i wstawiam ciasto na najniższa. Następnym razem jakaś większa blachę muszę wziąć 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 14 lat temu
    To chyba najsłynniejsze polskie ciasto :) Każdy właściwie je zna i każdy je lubi. U mnie funkcjonuje pod nazwą Skubaniec i różni się tylko tym, że warstwa ciasta jest mieszana pół na pół z kakaową, a nadziewa się je wiśniami i jabłkami i nie dodaje budyniu.
    Jakkolwiek by się od siebie nie różniły wariacje na temat Pleśniaka, ważne jest, że zawiera ono wszystko to, co lubię najbardziej. A u Pani wygląda naprawdę pięknie :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia Kop · 4 lat temu
      Kurcze ja wlasnie nie mam budyniu.... Mozna go jakos zastapic?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, albo mąką ziemnaczaną.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Karolina · 4 lat temu
          W jakich proporcjach? Tez nie mam budyniu ale mam make ziemniaczana
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Joanna Moderator · 4 lat temu
            Dałabym 2 łyżki.
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Lidia · 3 lat temu
              Prosze napisac jaki wpływ na mase jabłkową ma dodatek obu gatunkow mąki?dziekuje
              • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
                Joanna Moderator · 3 lat temu
                Obu? Na masę jabłkową dodatek budyniu lub skrobi nie ma żadnego znaczenia. Ma on pomóc usztywnić pianę z białek.