Brownie bez pieczenia z daktyli i wiórków kokosowych. Jest wegańskie, bez glutenu, bez cukru, nabiału, jajek, a mimo to bardzo smaczne. To ciasto, choć bardziej przychylam się do nazwania ich pralinkami to pyszne, klejąco -ciągnące kosteczki daktylowo- kokosowe z plasterkami bananów i polewą czekoladową.
Składniki na ok. 30 kostek:
Warstwa daktylowo- kakaowa:
300 g suszonych daktyli bez pestek
180 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
80 g kakao
Warstwa kokosowa:
200 g suszonych daktyli bez pestek
120 g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
40 g kakao
2 łyżki masła orzechowego, gładkiego
7 łyżek syropu klonowego lub z agawy
ok. 2 łyżek wrzątku
Dodatkowo:
ok. 2 banany
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować warstwę daktylowo- kakaową. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
Daktyle, zmielone migdały i kakao zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę.
Masę wyłożyć na papier do pieczenia i uformować dłońmi kwadrat o boku 20 cm.
Przygotować warstwę kokosową. Daktyle zalać wrzątkiem do przykrycia i pozostawić na 20 minut. Następnie odsączyć na sitku.
Daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy zmiksować w malakserze lub innym urządzeniu z ostrym nożem (u mnie Thermomix) na zwartą, klejącą masę.
Masę rozłożyć równomiernie na warstwie daktylowo- kakaowej i ugnieść dłońmi, pokrywając całą dolną warstwę.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na warstwie kokosowej.
Przygotować polewę czekoladową. Kakao, masło orzechowe i syrop wymieszać na gładką masę. Dodać ok. 2 łyżek wrzątku tak, aby polewa była na tyle lejąca, aby dało się ją rozprowadzić na bananach.
Polewę wyłożyć na banany.
Ciasto można wstawić na ok. 30 minut (lub troszkę dłużej) do zamrażarki, aby polewa lekko zgęstniała.
Gotowe ciasto pokroić w małe kostki (ok. 3x 4 cm).