Sernik z kawałkami galaretek
Pieczony sernik udekorowany kostkami galaretek. Pięknie kolorowy, niemalże bajkowy. Coś dla oka dziecka, ale i nie tylko ;). Bardzo łatwy do przygotowania. To zwykły sernik pokryty warstwą bitej śmietany i dużą ilością różnokolorowych galaretek, tworzących kopiec. Ilość kostek jest spora. Możecie użyć jedną lub dwie galaretki, jeśli chcecie. Mnie zależało, aby było ich dużo i kolorowo.
Sernik dobrze się kroi, bo galaretki są miękkie. Jednakże część kostek przy serwowaniu spadnie, co jest oczywiste. Proszę się tym nie denerwować lub użyć mniej galaretek ;).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru
- 10 g kakao
- 190 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 1 jajko (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku
- 140 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Do dekoracji:
- 300 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 galaretki różnokolorowe
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową. Twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
- Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik na kilka godzin lub na noc do lodówki.
- Przygotować dekorację. Galaretki (każdą z osobna) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić i przelać do pojemników lub głębokich talerzy, a następnie włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.
- Galaretki pokroić w kostkę. Wszystkie kolory wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
- Bitą śmietanę wyłożyć na sernik. Rozłożyć kostki galaretek.
Uwagi:
- Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
- Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
- W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia, bezglutenowy budyń i galaretki.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 14055
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!