Ciasto piernikowe z dżemem na maślance

4 Komentarzy
Ciasto piernikowe z dżemem na maślance

Szybkie ciasto piernikowe z dżemem, maślanką i olejem. Ciasto jest wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Dla wzbogacenia smaku dodałam rodzynki i orzechy do ciasta, ale można je pominąć. Do ciasta bardzo dobrze pasuje słodka, lekko kwaskowata polewa śliwkowa, przygotowana z powideł śliwkowych i czekolady.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 150 g cukru
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 250 ml maślanki lub mleka kwaśnego
  • 200 g dżemu (najlepiej kwaskowatego np. z owoców leśnych)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów np. włoskich (opcjonalnie)

Polewa śliwkowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo dżem. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i maślankę.
  4. Dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach i zmiksować na najniższych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką rodzynki i posiekane orzechy.
  5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę śliwkową. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  9. Polewą posmarować wierzch ciasta.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto piernikowe z dżemem na maślance Ciasto piernikowe z dżemem na maślance Ciasto piernikowe z dżemem na maślance
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 2 lat temu
    Czy można zamienić olej na masło? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    500 g flour
    1 tablespoon of cocoa
    1.5 teaspoons baking soda
    1 packet of gingerbread spices
    3 eggs (size M)
    150 g sugar
    250 ml oil, e.g. rapeseed
    250 ml natural yogurt
    200 g jam (preferably sour e.g. from forest fruit)
    a handful of raisins (optional)
    a handful of chopped nuts (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janet · 4 lat temu
    English instructions please.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    jak świątecznie się zrobiło :)