Szybkie ciasto piernikowe z dżemem, maślanką i olejem. Ciasto jest wilgotne, miękkie i nie za słodkie. Dla wzbogacenia smaku dodałam rodzynki i orzechy do ciasta, ale można je pominąć. Do ciasta bardzo dobrze pasuje słodka, lekko kwaskowata polewa śliwkowa, przygotowana z powideł śliwkowych i czekolady.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
200 g dżemu (najlepiej kwaskowatego np. z owoców leśnych)
garść rodzynek (opcjonalnie)
garść posiekanych orzechów np. włoskich (opcjonalnie)
Polewa śliwkowa:
100 g czekolady gorzkiej
100 g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo dżem. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i maślankę.
Dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach i zmiksować na najniższych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką rodzynki i posiekane orzechy.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aby trochę ostygło. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę śliwkową. Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać powidła śliwkowe. Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
500 g flour
1 tablespoon of cocoa
1.5 teaspoons baking soda
1 packet of gingerbread spices
3 eggs (size M)
150 g sugar
250 ml oil, e.g. rapeseed
250 ml natural yogurt
200 g jam (preferably sour e.g. from forest fruit)
a handful of raisins (optional)
a handful of chopped nuts (heart)