Niebiański sernik na zimno

1 Komentarz
Niebiański sernik na zimno

Sernik bez pieczenia z niebieską galaretką i białymi plamkami/ chmurkami w środku. Sernik jest lekki, piankowy, a kleksy z bitej śmietany wzbogacają jego smak i wygląd.

Taki sernik można przygotować z galaretką o dowolnym kolorze. Nie będzie wtedy niebiański, ale na pewno tak samo smaczny ;).

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów

Masa serowa:

  • 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki niebieskiej
  • 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Kleksy z bitej śmietany:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki niebieskiej

Sposób przygotowania:

  1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  5. Ubić 200 g śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką lub przełożyć do woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc otwór o ok. 1 cm średnicy.
  6. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę lekko tężejącej, niebieskiej masy serowej. Tylkę lub końcówkę woreczka z bitą śmietaną wsadzać do masy serowej i wyciskać kleksy w odstępach, wykorzystując połowę bitej śmietany. Następnie wyłożyć resztę niebieskiej masy serowej i wcisnąć w nią resztę bitej śmietany. Powierzchnię sernika wyrównać szpatułką i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa serowa stężała.
  7. Przygotować 1 niebieską galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą wylać na wierzch sernika.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.

Uwaga:

  • Chcąc przyśpieszyć proces tężenia, można chłodną galaretkę i masę serową włożyć do lodówki, ale należy do niej zaglądać, aby nie stężała za mocno.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Niebiański sernik na zimno Niebiański sernik na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Ciasto wyszło pyszne i bardzo prosto się je robi :)