Drożdżowa gwiazda z makiem

33 Komentarzy
Drożdżowa gwiazda z makiem

Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Gwiazdę możecie ozdobić lukrem.

Ciasto jest bardzo smaczne, ze sporą ilością masy makowej, ładnie się prezentuje i nie jest tak skomplikowane, na jakie może wygląda.

Składniki na 16 kawałków:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie makowe:

  • 200 g suchego maku (może być zmielony)
  • 120 g płynnego miodu
  • 40 g roztopionego masła
  • 60 g drobno posiekanych bakalii (użyłam rodzynek i orzechów)

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą (więcej niż do przykrycia), przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut (można na noc). Następnie odkryć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Mak odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką, a następnie dobrze odcisnąć. Jeśli nie jest zmielony należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze typu Thermomix. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
  2. Do maku dodać miód, roztopione masło i drobno posiekane bakalie. Wymieszać. Masę makową odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  4. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części.
  7. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy ok. 25cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Ciasto z papierem zsunąć na dużą blachę do pieczenia. Rozsmarować ⅓ masy makowej, zostawiając mały brzeg.
  8. Rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. (Można ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie lub tak jak ja, rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć na masę makową papierem do góry. Następnie papier ściągnąć). Rozsmarować połowę pozostałej masy makowej.
  9. Rozwałkować trzecią część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Rozsmarować resztę masy makowej.
  10. Rozwałkować czwartą część ciasta i ułożyć ją na masie makowej.

2

  1. Na środku koła lekko odcisnąć np. szklankę. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc 16 części. (Najłatwiej najpierw naciąć ciasto na 4 ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cztery części).
  2. W obie ręce chwycić dwa leżące koło siebie kawałki i skręcić je do środka dwa razy. Końcówki kawałków mocno ścisnąć/ skleić ze sobą. Tak skręcić wszystkie kawałki i ścisnąć końce.

3

4

  1. Ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować pędzelkiem ciasto.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  4. Lekko ciepłe ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 2- 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Drożdżowa gwiazda z makiem Drożdżowa gwiazda z makiem Drożdżowa gwiazda z makiem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 miesięcy temu
    Przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Najlepszy makowiec na świecie! Całą rodziną czekamy na święta, żeby była okazja je upiec. Przepis idealny, zawsze wchodzi :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 2 lat temu
    Cudowne to ciasto, mam wielką ochotę je zrobić i na pewno wkrótce spróbuję. Tylko wątpię, czy wyjdzie mi takie piękne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 2 lat temu
    Super przepis, drożdżówkę robiłam już 5 razy i zawsze się udaje. Ostatnio robiłam z masą twarogową też jest pyszna. Dziękuję za przepis😀😉😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Przepyszna 😋. Prosta w wykonaniu, a efekt robi wrażenie 😊, zarówno smakowe jak i wizualne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 2 lat temu
    Czy jest opcja zamiany maku na coś innego? W całości;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Dzień dobryCzy można dodać gotową masę makowa? Jezeli tak to ile ?Dziękuję
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można. Ania w komantarzach poniżej napisała: "Moja pierwsza gwiazda. Użyłam gotowej masy makowej. Dałam 250 g, ale mogłoby być jej więcej..."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Pierwszy raz i wyszła idealna (nod)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Taka moja wariacja truskawkowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Ciasto wyszło idealne (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelina · 3 lat temu
    Mam pytanie, czy gdyby zamienić zwykłą mąkę na mąkę kukurydzianą + skrobię (proporcje 1:1?) Ciasto powinno się udać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Czy można dodać do tej gwiazdy np jedną warstwę sera zamiast maku ? Jakiś przepis ktoś ma ? 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Ser z wiaderka wystarczy wymieszać z jednym jajkiem i 3 łyżkami cukru i masa gotowa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sgs · 3 lat temu
    Polecam super przepis. Mi się rogi gwiazdy nie skleiły (za mokra masa), ale gwiazda wygląda spektakularnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Powiem tak... Najgenialniejsza i najpyszniejsza gwiazda betlejemska!!! Nigdy jeszcze nie miałam do czynienia z wypiekami drożdżowymi, więc ten był pierwszy i to w dzień Wigilii, także nie było miejsca na porażki i wyszło cudnie. Jak dla mnie pracochłonne jest najbardziej rozwałkowywanie tych kół, a reszta to już z górki. Cała rodzina zachwycona, nie można się powstrzymać przed jedzeniem, idealna ilość maku i całość niebo w gębie! Zdecydowanie muszę poćwiczyć z kształtem tej gwiazdy, ale najważniejsze, że wszystkim bardzo smakowało, dostałam mnóstwo pochwał, a przepis zachowam na dłuuugo ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anis · 3 lat temu
    Makowiec przepyszny i pieknie sie prezentuje, jutro bede robila juz trzeci.Robilam tez z nadzieniem serowo-makowym i wyszla super, polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Planuje upiec to ciasto na swieta. Jak dlugo moze na stac, by miec dalej swiezy smak? Ile dni przed swietami maksymalnie najlepiej upiec?
    Z gory dziekuje!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Im świeższe ciasto drożdżowe tym lepsze. Możesz upiec dzień przed i ostudzone ciasto trzymać zawiniete np. w worek foliowy. Możesz również upiec wcześniej i gotową gwiazdę zamrozić. Rozmrozić rano we wigilię w temperaturze pokojowej. Wtedy najlepiej lukrować już rozmrożone ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Ile to bedzie drożdży suchych ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy mozna takie ciasto mrozić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Moja pierwsza gwiazda smakowała wyśmienicie. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    R · 5 lat temu
    Piękne. W tym roku i ja będę robiła to cudeńko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Piekny wypiek. Ja bym takiej nie umiała.