Domowe żelki
Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.
Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.
Żelki z soku owocowego
Składniki:
- 100ml dowolnego soku owocowego
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z syropu owocowego
Składniki:
- 50ml syropu owocowego
- 50ml wody
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki herbaciane
Składniki:
- 100ml zaparzonej czarnej herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
- Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki colowe
Składniki:
- 100ml odgazowanej coca- coli
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
Sposób przygotowania:
- Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
- Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
- Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z galaretki
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
- 100ml wody
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
- Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.
Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):
Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):
Żelki z galaretki cytrynowej: