Domowe żelki

109 Komentarzy

Domowe żelki

Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.

Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.

 

Żelki z soku owocowego

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

  • 50ml syropu owocowego
  • 50ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  3. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

Domowe żelki

Domowe żelki

Domowe żelki

Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):

Domowe żelki

Żelki z galaretki cytrynowej:

Domowe żelki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 4 miesięcy temu
    Żelki colowe nie przypominają smaku coli a bardziej czuć smak żelatyny 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Dzień dobry. Czy w tym pierwszym przepisie na żelki z soku owocowego konieczny jest  sok z cytryny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 10 miesięcy temu
    Żelki zaczęły puszczać wodę co zrobić by były suchsze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 miesięcy temu
    Polecacie żelki z galaretki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Co zrobić żeby wyszły całkiem klarowne? U mnie w połowie jest pianka. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mieszać łyżką i nie za energicznie 😉. Nie używać trzepaczki, bo spieni mocno.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 1 lat temu
      Jak się wleje już do formy to można delikatnie zebrać łyżeczką
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Witam, mam pytanie. Co zrobić żeby po wyjęciu z foremki i przełożeniu do torebki, żelki się nie sklejały. Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nati · 1 lat temu
    Mam pytanie ile okołu wychodź tych żelek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 2 lat temu
    Dzień dobry, byłam kiedyś w fabryce cukierków i takie cukierki żelki do późniejszego oblewania czekoladą nalewa się do uformowanego talku - mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej. Talk jest wysypany na tacy, w talku maszynka robi wycisk sześcianu, następna maszyna nalewa masę żelowa i jak to stężeje to talk się po prostu odsiewa i są idealne i się nie lepią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Twoj Stary · 2 lat temu
    Wyszły jak żelki ale nie miały smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domino · 2 lat temu
    Czy mogę zamiast soku dodać wódki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mateusz · 2 lat temu
      Nawet musisz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dżoolka · 2 lat temu
      Ja tak robiłam! I to było mistrzostwo imprez. Nazywało się to dżeli szoty. Robiłam to z galaretki dodając mniej wody: 1 szklanka (zamiast 2-óch) i pół szklanki wódki już do rozpuszczonej galaretki.Potem wlewałam to do pudełka po lodach, a kiedy ztężało - kroiłam w kostkę i dawałam na talerz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mila · 2 lat temu
    Mam pytanie a Frugo to zaliczyć do coli czy do soku ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Cześć, ja mam pytanie odnośnie transportu takich żelek, chcę je wysłać paczkomatem, więc będą one szły około 2-3 dni i czy one się nie rozpuszczą za ten czas? Czy lepiej dodać więcej żelatyny? A jeśli dodam więcej żelatyny to czy ona nie będzie wyczuwalna w smaku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Więcej żelatyny nie dodawałabym. W jakich warunkach będą transportowane tego nie wiem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Frad · 4 dni temu
      Nie polecam transportu żelek domowych. Żelki "sklepowe" wytrzymują transport z racji różnych dodatków i utwardzaczy stąd też są mniej zdrowe.Jednak jeżeli jest tak mocna potrzeba wysyłki to proponuję użyć agaru - tężeje w temperaturze pokojowej, więc mniejsza szansa, że puści wodę. Przede wszystkim zrób 2 paczki (z agaru i z żelatyny), zapakuj i zostaw 3 dni na blacie kuchennym. Po tym czasie otwórz i sama spróbuj. Można dodatkowo zastosować jednorazowe okłady kompres chłodzący suchy lód.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Black Lady · 2 lat temu
    Wygląda ciekawie, tylko za dużo cukru. Na 100 ml herbaty całą łyżka? To tak, jakby 2,5 na szklankę. Nie mówiąc już o coli, która sama w sobie jest b. słodkaAle spróbuję w innych wariantach, może z winem, piwem, albo czymś mocniejszym? Ciekawe, czy stężeje? :headphone (yn)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sisi · 3 lat temu
    Hej, zrobiłam, żelki z soku dr witta, dałam tylko 4łyżeczki żelatyny i 4 łyżeczki cukru. Wyszły pyszne ale tak jak pisałam wcześniej do końca to nie są żelki ani galaretki, coś pomiędzy. Znalazłam patent na nalewanie - miarka do odmierzania płynów, szybko i bez bałaganu pozwala na napełnienie foremek silikonowych. Drugi patent też pewnie sę przyda. Po wyciągnięciu foremek z lodówki przelejcie je od zewnętrznej strony wrzątkiem. Pozwoli to na łatwiejsze wyciągnięcie niezdeformowanych żeleczek. Od dziś tylko tak będę wyciągać kolejne wyroby, bo pewnie nie raz i nie dwa zrobię swoje łakocie. Dzięki za przepis :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 2 lat temu
      Jak dasz 6 łyżeczek zelatyny to nie będą się deformowały.. I bez problemu będą się wyciągały z foremki bez przelewania wrzątkiem. Będą też twardsze, czyli bardziej jak żelki. Zrobiłaś z 4 łyżeczek, więc wyszly ci takie nijake.. Ni to żelki, ni galaretka.. Zrob z 6, to będą żelki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sisi · 3 lat temu
    PS. podpowiedz proszę, czy Ty swoje foremki czymś smarowałaś?? Mam dokładnie taką samą foremkę z serduszkami ale moje nie wyglądają tak perfekcyjnie :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sisi · 3 lat temu
    Hej, chodziły za mną domowe żelki już od jakiegoś czasu i w końcu się na nie skusiłam. Zrobiłam wczoraj te z galaretkii i na minimum 8 godzin włożyłam do lodówki. Efekt końcowy - ciężko wyciągnąć z silikonowych foremek ;( aby wyciągnąć 20 kosteczek męczyłam się z 40 minut, a i tak te osatatnie wyglądają jak po przejściach. W smaku dobre, nie za słodkie. Trudno nazwać je żelkami i jeszcze trudniej galaretkami, bardziej są połączeniem ich dwóch. Dziś planuje zrobić te z żelatyną i dam znać co wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    Próbowałam jak sugerowano do pojemników na kostki lodu, porażka bo nie mogę ich wyjąć
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Emi · 1 lat temu
      Spróbuj do sylikonowych
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tymon · 1 lat temu
      ja robiłem w plastikowej misce i wyszły bez problemu po prostu wlałem mase do miski i poczekałem aż zastygnie. nie przykleja się do twardego plastiku 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vanessa · 3 lat temu
    Według mnie przepis bardzo dobry. Ja zostawiłam żelki w lodówce na 2godz. Dodałam 3 łyżeczki żelatyny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hju · 4 lat temu
    Ja dodała więcej soku i wyszły

    Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Żelki z galaretki wyszły zdecydowanie za słodkie, po kilku kęsach robi się aż niedobrze.