Domowe żelki

113 Komentarzy

Domowe żelki

Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.

Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.

 

Żelki z soku owocowego

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

  • 50ml syropu owocowego
  • 50ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  3. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

Domowe żelki

Domowe żelki

Domowe żelki

Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):

Domowe żelki

Żelki z galaretki cytrynowej:

Domowe żelki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kajka · 10 lat temu
    Niestety tak jak u poprzedniczek smak zelatyny jest mocno wyczuwalny i psuje caly smak zelek. Jakiej firmy zelatyne polecasz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Kajka ja piekę na niemieckich produktach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chabanera · 10 lat temu
    Żelki są wyśmienite. Jestem zadowolona z moich domowych żelków. Wszystkim smakowały. Zrobiłam coca-colowe,a dziś z soku z jabłek i żurawiny. Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    zrobiłam te żelki ale wyszły mi bardziej galaretki niż żelki :D tak ma być czy dodałam za mało żelatyny? bo jednak robiąc je następnym razem chciałabym żeby mi wyszło coś bardziej konsystencji żelek niż galaretek :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wychodzą znacznie twardsze niż galaretka, ale nie aż tak twarde jak sklepowe żelki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzanna · 10 lat temu
    Zrobiłam żelki jedne z syropu a drugie z soku ale miały posmak i zapach żelatyny przez co były niestety niedobre co jest przyczyną i co mogę zrobić żeby następne wyszły ok?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Zuzanno może spróbuj żelatyny innej firmy. Żelatyny jest dużo na tak małą ilość płynu, ale nie powinna być ona wyczuwalna, a przynajmniej nie takim stopniu, żeby dawała nieprzyjemny smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 11 lat temu
    Zrobiłam żelki colowe, ale jakoś okropnie brzydko pachną (śmierdzą żelatyną). Nie wiem co jest przyczyną? Czy to zależy od żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    żelki wyszły super, mam jedno pytanie, wyszła mi piana na górze, nie wiem czy za krótko podgrzewałam żelatyny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Piana powstaje podczas szybkiego mieszania ;) Możesz mieszać ciągle, ale mniej energicznie ;) lub jeśli się utworzy ściągnąć ją z góry łyżką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marysienka · 11 lat temu
    Bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne :) Teraz mam pytanie odnośnie przechowywyania, ile dni mogą przeleżeć i gdzie? Powinny caly czas pozostać w lodówce? I tak samo z pralinkami kokosowymi z Pani przepisu, ile można przechowywyać i gdzie? Pozdrawiam i dziękuję za kolejne świetne przepisy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Parę dni w lodówce. Z czasem żelki zaczynają jakby obsychać z wierzchu. Tak było u mnie, ale włożyłam je do lodówki na talerzu. Może lepiej byłoby je włożyć do pojemnika plaskikowego i zamknąć. Pralinki czekoladowe również trzymam w lodówce w pojemniku i trzymają się długo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Witam, gdzie można dostać takie extra foremki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Formę silikonową kupiłam już dawno temu w Aldi. Podobne formy można kupić na allegro.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 11 lat temu
    Wyglądają super
    Gdzie można nabyć takie foremki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cynamonowy Pył · 11 lat temu
    Fenomenalne ! Dzieciaki oszaleją z radości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika z FoodCookLove. · 11 lat temu
    Rewelacja!!!!!!! Jestem zachwycona! :)