Domowe żelki

108 Komentarzy

Domowe żelki

Domowe, owocowe żelki smakują i wyglądają super. Dzieciaki je uwielbiają. Można wykonać je z dowolnego soku, syropu, napoju, herbaty, czy galaretki. Do tego są łatwe i szybkie do przygotowania. Poniżej przedstawię parę kombinacji na ich wykonanie. Zachęcam do ich przygotowania na zbliżający się Dzień Dziecka.

Proszę pamiętać, że żelatynę należy podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Nie wolno zagotować żelatyny.

 

Żelki z soku owocowego

Składniki:

  • 100ml dowolnego soku owocowego
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (mniej lub więcej do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu owocowego

Składniki:

  • 50ml syropu owocowego
  • 50ml wody
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
  • 1- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną.
  3. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki herbaciane

Składniki:

  • 100ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić.
  2. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną herbatą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  3. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki colowe

Składniki:

  • 100ml odgazowanej coca- coli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać odgazowaną coca- colą i pozostawić na 5- 10min, do napęcznienia.
  2. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  3. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  4. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z galaretki

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • 100ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 100ml wrzącej wody.
  2. Galaretkę rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz. (a najlepiej parę godzin), aż płyn dobrze stężeje.

Żelki z syropu malinowego (czerwone), z syropu jagodowego (najciemniejsze), herbaciane (żółte) i colowe (brązowe):

Domowe żelki

Domowe żelki

Domowe żelki

Żelki z Kubusia marchew-malina-jabłko (pomarańczowe), z soku jabłkowego (żółte), z syropu malina z kwiatem lipy (czerwone):

Domowe żelki

Żelki z galaretki cytrynowej:

Domowe żelki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    A mogą być bez foremki tylko kółka zrobić łyżką na macie silikonowej do pizzy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie, płyn zastyga dopiero w foremkach. Możesz wylać do jakiegoś naczynia i później pokroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nataliaa · 4 lat temu
    Zrobiłam żelki z soku z wiśni i z coca colą.
    Wg mnie, stanowczo za dużo żelatyny jak na jeden litr. Żelki są strasznie twarde i bez smaku, 3 łyżeczki wystarczyłyby.
    Nie polecam tego wykonania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza B · 4 lat temu
    Za dużo żelatyny na 100 ml soku. Połowa wystarczyłaby.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 4 lat temu
    Lepiej dodać agar, nie śmierdzi, ma praktycznie aromatu i jest roślinny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hania · 1 lat temu
      A ile tego agaru zamaist żelatyny? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Włodek pi · 4 lat temu
    Mój chłopak je kocha a najbardziej cytrynkę bo lubi kwaśne bo kwaśne fajne som
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Ja dodaję o połowę mniej żelatyny i wychodzą bardzo ładne. Ta ilość podana tu w przepisie mnie przeraziła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mi · 5 lat temu
    Zrobiłam z herbaty, wyszły ochydne☹️, ale z galaretki były pyszne polecam (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 5 lat temu
    Trochę nie za dużo tej żelatyny? Bo martwię się że nuewyjda dobre w smaku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maiisa · 5 lat temu
    Super (ok) wyszły z galaretki. Dzieci zachwycone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Właśnie zrobiłam żelki z galaretki ( jeszcze się chłodzą) ale jestem pewna że będą smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania206 · 5 lat temu
    Piękne żelki .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Czy trzeba foremkę do żelków czymś posmarować przed wlanem żelków? Oliwą? Mąką ziemniaczaną??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Dlaczego moje żelki rozwalają się przy wyjmowaniu z foremki(miśki)??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 5 lat temu
    Nie polecam robić żelków z coca colą! Po wykonaniu z przepisu żelki śmierdzą jak psia karma, smak jest okropny! W ustach żelka nie da się ugryźć! Odmawiam wykonywania tego!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Domika · 5 lat temu
      Proponuję zamienić na syrop o smaku coli, chyba herbapolu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 5 lat temu
    :) Mi wyszły pyszne z sokiem wiśniowym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kalina · 5 lat temu
    Ja będę robić dla mojej rodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GOS · 6 lat temu
    A jak dlugo i gdzie mozna je przechowywać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 6 lat temu
    ja zrobiłam te zelki z soku który miałam ze świeżutkich malin zasypanych cukrem. Ale niestety ta ilość żelatyny sprawia są niedobre. Bardzo czuć żelatynę chociaż sok jest pyszny i bardzo esencjonalny. Naszej rodzince nie smakują :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 5 lat temu
      Prawda podzielam twoje zdanie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marika · 6 lat temu
    Ja też zrobię takie żelki po mimo że jestem dzieckiem lubię pocieszać mamę swoimi wypiekami. Na pewno spróbuję zrobić takie żelki mam nadzieję że będą smakowały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marabor · 6 lat temu
    Ja też sobie zrobię takie żelki