Tęczowe galaretki

68 Komentarzy

Tęczowe galaretki

Kolorowe kosteczki przygotowane z sześciu galaretek w kolorach tęczy: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa i czerwona.

Co drugą warstwę zrobiłam matową, dodając do galaretki małą ilość słodkiej śmietany. Przygotowanie takich galaretek jest bardzo proste. Wystarczy po kolei rozpuścić każdą galaretkę w szklance wody, wylać cienką warstwę do naczynia i poczekać, aż zastygnie. Po stężeniu należy przygotować  kolejną galaretkę itd. Jest to trochę pracochłonne, ale ponieważ galaretkę rozpuszcza się tylko w szklance wody (a nie w pół litrze) i wylewa jej cienką warstwę, to galaretka szybko tężeje.

Składniki na ok. 50 sztuk:

  • 6 galaretek w kolorze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony
  • 150ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Szczelną formę lub naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarze 24x 19cm) wyłożyć folią spożywczą.
  2. Fioletową galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić i wylać do formy. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

2

  1. Niebieską galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Dodać 50ml słodkiej śmietany i wymieszać. Ostudzić i wylać do formy na stężałą, fioletową warstwę. Wstawić do lodówki.
  2. Dalej postępować analogicznie. Zieloną galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Żółtą rozpuścić w 200ml wrzątku i następnie dodać 50ml śmietany. Pomarańczową rozpuścić w 250ml wrzątku i czerwoną w 200ml wrzątku i 50ml śmietany.
  3. Gdy wszystkie warstwy stężeją, położyć na naczyniu dużą deskę i odwrócić naczynie do góry dnem. Ściągnąć naczynie i folię spożywczą. Galaretki pokroić w kostkę o dowolnej wielkości. Ja kroiłam na kwadraty o boku 3cm.

Smacznego.

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Tęczowe galaretki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Fantastyczny pomysł :) dzieciaki kochają te galaretki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Megi · 1 lat temu
    Czy śmietana dodawana do galaretek ma je tylko zmatowić czy dzięki niej będzie się lepiej trzymać kolejnych warstw? Czy można wszystkie kolory zrobić tylko z wody, bez dodatku śmietanki i będzie wtedy stabilne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, śmietanka ma te warstwy tylko zmatowić. Można zrobić tylko na wodzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 1 lat temu
    Witam mam pytanie czy  galaretka musi stężeć czy następna się sklei żeby nie odchodziły od siebie pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jack · 3 lat temu
    dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hexa · 4 lat temu
    Czy podana ilość wody będzie dobra skoro paczki galaretek mają zazwyczaj ok.75g proszku? Na paczce jest podane 500ml!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 4 lat temu
    Czy można dodać serka homohenizowanego zamiast śmietany 30-36 procent?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Jakiej firmy są galaretki, że wyszły takie ładne kolory?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Niebieska i fioletowa firmy Wodzisław, a reszta dr. Oetkera albo Winiary już nie pamiętam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    IZA · 5 lat temu
    Śmietankę można zastąpić serkiem homogenizowanym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 5 lat temu
    Ile wcześniej mogę zrobić te galaretki? Urodzinki córki są przewidziane na piątek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Zrobiłabym w czwartek. One postoją kilka dni, ale galaretka będzie się starzeć/ obsychać, więc najlepsza będzie dzień po przygotowaniu. Będzie na pewno dobrze stężana i równocześnie świeża.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 6 lat temu
    Niestety mi też się zwarzyła. Przy drugiej galarece zmieszalam 3 łyżki galaretki ze śmietanka i dopiero wlalam ja do pozostałej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Zwarzoną galaretkę można uratować blenderem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 7 lat temu
    Bardzo chciałabym zrobić taki deser na urodziny syna, teraz robie go na próbe i używam smietany 36% łowickiej i po dodaniu jej do galaretki warzy się:/co robię źle?galaretkę najpierw studzę i dodaje śmietanę a może trzeba ją ubić, wymieszac mikserem?czy dodać do juz tężejącej galaretki. Proszę o pomoc:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Śmietanę dodaję do gorącej galaretki, mieszam i studzę. Słodka nie powinna się zwarzyć :( Kupiłabym inną.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolina · 5 lat temu
        Zamiast śmietankę wlewać do galaretki bezpieczniej jest wlać powoli galaretkę do śmietanki hartując ją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 8 lat temu
    Witam czy można zrobić te galaretki w tortownicy o śr. 26cm? nie będzie za niskie??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 8 lat temu
    Witam, moje naczynie na wysokość trochę ponad 3,5cm, reszta wymiarów tak jak u Ciebie. Czy zmieszczą się w nim wszystkie warstwy? Chcę zrobić galaretki na urodziny córeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dominika · 9 lat temu
    jest jakiś sposób na uratowanie zważonej galaretki?po dodaniu śmietanki galaretka sie zważa. czy tego nie będzie widać czy raczej robić nową? :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Dominiko, musisz zrobić nową i użyć innej śmietany. Musi być co najmniej 30%. Nie ma prawa się zwarzyć.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        Dobrym sposobem jest wlać galaretkę do śmietanki anie na odwrót :)U mnie działa :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 9 lat temu
    Mam pytanie kazda jedna galaretke rozpuszcza sie w szklance wody i laczy ze soba czy wszyskie np fioletowe razem w jednej szklance wody
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Justyno niestety nie rozumię co masz na myśli. Galaretki są różnych kolorów. Nic nie łączymy. Każda musi być rozpuszczona osobno. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek w szklance wody. Te ze śmietaną należy rozpuścić w 200ml wody, bo jeszcze dolewamy śmietany.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 7 lat temu
        Justyna - myślę, że wiem o co chodzi, ja też z początku gdy czytałam składniki to myślałam że trzeba mieć każdego koloru po 6 sztuk, stąd chyba Twoje pytanie czy można łączyć np fioletowe. W miarę czytania jednak zrozumiałam, że każdego koloru ma być 1 sztuka galaretki. 6 kolorów = 6 sztuk galaretek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Witam,mam pytanie czy mozna np czerwona galaretke zabarwic odrobina niebieskiego barwnika dla uzyskania fioletu czy to wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 9 lat temu
    Jak wgl wyjac ta folie z tych galaretek? Czy galaretki sie nie rozpadna ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Galaretki wykładasz na deskę i delikatnie ściągasz folię. Przeczytaj dokładnie ostatni punkt przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 10 lat temu
    Pani Joanno, wczoraj przejrzałam Pani stronę i dziś dokonałam tzw. zakupów i zrobiłam irish cream likier, już siedzi w buteleczce, tę wspaniałą i genialną tęczową galaretkę, właśnie jest pokrojona na talerzyku i będzie konsumowana jutro, wygląda obłędnie, jest smakowita, lekka i cudowana, a do tego taniocha! Można zadać szyku, bo nikt nie robi takich fajnych wynalazków, dodatkowo karmelki, rozpływają się w ustach, są genialne, zawinęłam w papier do pieczenia i wsadziłam do metalowego pudełeczka! No i ostatnie dzieło jeszcze siedzi w lodóweczce, będzie jutro krojone: to te pralinki z białej i gorzkiej czekolady, takie dwubarwne! Świetne przepisy i wszystko wyszło! Pozdrawiam i jeszcze zrobię sernik nowojorski, bo podobno najlepszy z najlepszych! Aha i śliwki namoczyłam w rumie, bo jutro robię śliwki w czekoladzie! Po prostu oszalałam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 10 lat temu
    Wczoraj zrobiłam Tęczowe Galaretki Wyszły niesamowicie pysznie, lecz ja też od siebie dodawałam po troszkę Serka homogenizowanego Waniliowego do smaku. I aby nie zrobiły się grudki łącząc galaretkę ze śmietanką mixowałam wtedy wychodzi czysty jasny kolor. PYCHOOOTA !!