Pralinki z płatków kukurydzianych

9 Komentarzy
Pralinki z płatków kukurydzianych

Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.

W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 200 g czekolady lub kuwertury mlecznej

Sposób przygotowania:

  1. Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. (Jak to zrobić można przeczytać tutaj).
  3. Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać dokładnie łyżką, aby całe pokryły się czekoladą.
  4. Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia.

2

  1. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
  2. Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pralinki z płatków kukurydzianych Pralinki z płatków kukurydzianych
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 8 lat temu
    My z reguły robimy z białą czekoladą, bo bardziej nam smakuje, ale często też robimy 3 warianty: pierwsza opcja z białą czekoladą, migdałami i płatkami; druga - z mleczną czekoladą, reszta bez zmian i ostatni wariant - zdecydowanie polecam - biała czekolada, żurawina suszona i płatki. U mnie się wszyscy tym zajadają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    natiksaa · 10 lat temu
    Wczoraj w oka mgnieniu zrobiłam pralinki częściowo z mleczną, a częściowo z białą czekoladą. Biała dłużej zastygała, ale mąż mówi, że mu właśnie ta wersja bardziej odpowiada:) W każdym razie sukces pełną gębą - bezglutenowa córka zachwycona. Następnym razem trochę podprażę płatki migdałowe dla większego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wera · 10 lat temu
    a można zamiast płatków migdałowych dać rodzynki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Czy można zamiast migdałów dodać kawałki bananów lub jabłek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Raczej dodałabym suszone owoce jak np. morele, rodzynki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Napewno smakuje wybornie....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    martawkuchni.blog.pl · 11 lat temu
    wyglądają fantastycznie:) już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Rewelacyjny pomysł na zdrową słodycz