
Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.
W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.
Składniki na ok. 25 sztuk:
- 50 g płatków kukurydzianych
 - 50 g migdałów w płatkach
 - 200 g czekolady lub kuwertury mlecznej
 
Sposób przygotowania:
- Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. (Jak to zrobić można przeczytać tutaj).
 - Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać dokładnie łyżką, aby całe pokryły się czekoladą.
 - Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia.
 

- Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
 - Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.
 
| 
 Całkowity czas przygotowania:  | 
||
| 
 Liczba sztuk:  | 
 ok. 25  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 