
Przepyszne czekoladowe trufle z karmelowym orzeszkiem laskowym w środku, obtoczone w chrupiącym krokancie.
Składniki:
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 - 200g czekolady gorzkiej (lub kuwertury)
 - 200g czekolady mlecznej (lub kuwertury)
 - 60 sztuk orzechów laskowych
 - 150g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
 - Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Orzechy w miarę możliwości porozdzielać i pozostawić do ostygnięcia.
 

- Wszystkie czekolady posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
 - Uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka w karmelu i uformować ponownie kulkę. (Masa będzie się mocno kleić. Kulki należy formować dość szybko i najlepiej chłodnymi rękami. W miarę potrzeby zamoczyć ręce w zimnej wodzie). Tak uformowane kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do lodówki. (Mnie wyszło 25 trufli, które po obtoczeniu w krokancie mają 4cm średnicy).
 - Pozostałe orzechy i karmel pokruszyć bardzo drobno (np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta).
 

- Schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować (ich powierzchnia zrobi się gładka) i obtoczyć w krokancie (pokruszonych orzechach z karmelem).
 - Przechowywać w lodówce (maksymalnie do tygodnia).
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 1 godz. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 2- 3 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 25 | |
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 


