Śliwki w czekoladzie

12 Komentarzy
Śliwki w czekoladzie

Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
  • ok. 200 ml wódki lub rumu
  • 200 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
  2. Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  4. Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Śliwki w czekoladzie Śliwki w czekoladzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 3 lat temu
    Czy mogą to być zwykłe śliwki? Nie mam suszonych a chciałam w czekaladzie zrobić i szukam przepisu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maka · 5 lat temu
    Co to znaczy "kąpiel wodna"? Po prostu rozpuścić w wodzie? W jakich proporcjach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Betty · 7 lat temu
    Czy śliwki bez namaczania w wódce będą równie smaczne? Czy alkohol daje im coś wiecej prucz smaku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nasączone śliwki są miękkie, soczyste i alkoholowe. Jeśli nie chcesz używać alkoholu to możesz namoczyć je w jakimś soku, ale smak już nie będzie taki ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 8 lat temu
    cudowny przepis - dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Cudnie wyglądają! Takie samodzielnie zrobione muszą być przepyszne, bo te sklepowe już takie dobre nie są... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cherry27 · 11 lat temu
    można samemu suszyc i są przepyszne;)
    aczkolwiek zupełnie inne niż te kupne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 12 lat temu
    Witam. Mam pytanie: Czy można samemu wysuszyć śliwki w suszarce na grzyby. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emma · 12 lat temu
    prezentują się iście królewsko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pervinka · 12 lat temu
    szkoda, że nie mają w środku dodatkowego nadzienia, jak śliwki nałęczowskie... Ale i te wyglądają super! Chyba się nie oprę temu przepisowi :)