Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.
Składniki na ok. 35 sztuk:
300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
ok. 200 ml wódki lub rumu
200 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
2 miesięcy temu
Ile mogą poleżeć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 miesięcy temu
W chłodnym, suchym miejscu ok. 3- 7 dni. W lodówce nawet do ok. 1,5 tygodnia. Ważne, by trzymać je w hermetycznym pojemniku, by czekolada nie chłonęła zapachów i by uniknąć kondensacji (wilgoci).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzia ·
3 lat temu
Czy mogą to być zwykłe śliwki? Nie mam suszonych a chciałam w czekaladzie zrobić i szukam przepisu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maka·
6 lat temu
Co to znaczy "kąpiel wodna"? Po prostu rozpuścić w wodzie? W jakich proporcjach?
Czy śliwki bez namaczania w wódce będą równie smaczne? Czy alkohol daje im coś wiecej prucz smaku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Nasączone śliwki są miękkie, soczyste i alkoholowe. Jeśli nie chcesz używać alkoholu to możesz namoczyć je w jakimś soku, ale smak już nie będzie taki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
8 lat temu
cudowny przepis - dziękuję :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda C.·
12 lat temu
Cudnie wyglądają! Takie samodzielnie zrobione muszą być przepyszne, bo te sklepowe już takie dobre nie są... :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cherry27·
12 lat temu
można samemu suszyc i są przepyszne;)
aczkolwiek zupełnie inne niż te kupne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
12 lat temu
Witam. Mam pytanie: Czy można samemu wysuszyć śliwki w suszarce na grzyby. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emma·
12 lat temu
prezentują się iście królewsko!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pervinka·
12 lat temu
szkoda, że nie mają w środku dodatkowego nadzienia, jak śliwki nałęczowskie... Ale i te wyglądają super! Chyba się nie oprę temu przepisowi :)