Jedne z najprostszych do przygotowania pralinek. Jeśli lubicie kupne śliwki w czekoladzie to domowymi będziecie na pewno zachwyceni. Śliwki są soczyste, mocno nasączone alkoholem i pokryte grubą warstwą czekolady.
Składniki na ok. 35 sztuk:
300 g suszonych, miękkich śliwek kalifornijskich bez pestek
ok. 200 ml wódki lub rumu
200 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Śliwki przełożyć do miski, zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc do nasączenia.
Następnego dnia śliwki osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Śliwki obtaczać pojedynczo w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na kratce do pralinek lub papierze do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aż czekolada zastygnie. (Można przyspieszyć ten proces wkładając śliwki do lodówki).
Nasączone śliwki są miękkie, soczyste i alkoholowe. Jeśli nie chcesz używać alkoholu to możesz namoczyć je w jakimś soku, ale smak już nie będzie taki ;)