Galaretki w czekoladzie

13 Komentarzy

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie w wersji najprostszej, czyli przygotowane na galaretce w proszku. Do zrobienia tych czekoladek można użyć dowolnej galaretki i ulubionej czekolady. U mnie była to zielona galaretka i mleczna czekolada.

Z podanej ilości zrobiłam 30 czekoladek i pozostała mi mała ilość galaretki (ta którą widać w literatce na zdjęciach).

Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.

Jeśli chcecie zrobić pralinki bezglutenowe, upewnijcie się, że wybrana galaretka i czekolada są bezglutenowe.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 1 galaretka
  • ok. 200- 220g czekolady lub kuwertury (u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek silikonowych. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  3. Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
  4. Zimną lub lekko tężejącą galaretkę rozlać do foremek, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Foremki wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.
  5. Pozostałą czekoladę roztopić ponownie i wyłożyć na górę galaretek. Wstawić do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: Może się zdarzyć, że czekolada ze spodu pralinki, czyli ta wylana na końcu, odklei się od galaretki. Jest to spowodowane tym, że galaretka jest śliska i czekolada ma się ciężko do niej przykleić. (U mnie w paru czekoladkach tak się właśnie stało).

galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Galaretki w czekoladzie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 1 lat temu
    WitamCo zrobić żeby jak się będą studzić w lodówce czekoladki nie przeszły zapachami z lodówki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Może warto wysmarować formy tłuszczem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 8 lat temu
    Troche z tym zabawy ale wyszly dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Zrobiłam niedawno, wyszły doskonałe!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 11 lat temu
    Wyszły pani idealnie równiutki, mi troszkę mniej;(
    Ale dałam grubsze ścianki boczne i nie było problemu ze spodem czekoladek. Czekam na kolejne przepisy na pralinki;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 11 lat temu
    Świetnie wyglądają :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    O raju, jakie cuda!!! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Capri · 11 lat temu
    chyba odważę się je zrobić, uwielbiam galaretkę w czekoladzie :))cudnotki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Ależ cudeńka! Równiutkie jak spod igły :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 11 lat temu
    Mniam,skuszę się na pewno :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 11 lat temu
    Witam :) jakich foremek pani użyła?? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Dwóch foremek silikonowych do pralinek (każda na 15 pralinek) o wzorze jak na zdjęciu.