Galaretki w czekoladzie
Galaretki w czekoladzie w wersji najprostszej, czyli przygotowane na galaretce w proszku. Do zrobienia tych czekoladek można użyć dowolnej galaretki i ulubionej czekolady. U mnie była to zielona galaretka i mleczna czekolada.
Z podanej ilości zrobiłam 30 czekoladek i pozostała mi mała ilość galaretki (ta którą widać w literatce na zdjęciach).
Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Jeśli chcecie zrobić pralinki bezglutenowe, upewnijcie się, że wybrana galaretka i czekolada są bezglutenowe.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 1 galaretka
- ok. 200- 220g czekolady lub kuwertury (u mnie mleczna)
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
- Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek silikonowych. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
- Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
- Zimną lub lekko tężejącą galaretkę rozlać do foremek, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Foremki wstawić do lodówki, aż galaretka dobrze stężeje.
- Pozostałą czekoladę roztopić ponownie i wyłożyć na górę galaretek. Wstawić do lodówki.
Smacznego.
Uwaga: Może się zdarzyć, że czekolada ze spodu pralinki, czyli ta wylana na końcu, odklei się od galaretki. Jest to spowodowane tym, że galaretka jest śliska i czekolada ma się ciężko do niej przykleić. (U mnie w paru czekoladkach tak się właśnie stało).