Trufle migdałowe z białą czekoladą

9 Komentarzy
Trufle migdałowe z białą czekoladą

Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.

Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.

Składniki na ok. 20 trufli o średnicy 3,5 cm:

  • 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka likieru Amaretto
  • ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła. Następnie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Następnie wstawić do lodówki na conajmniej 3 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
  2. Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
  3. Pralinki przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Trufle migdałowe z białą czekoladą Trufle migdałowe z białą czekoladą
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 9 lat temu
    Witam.
    Dzisiaj je robiłem ale niestety masa nie chciała zsiąść się na tyle dobrze aby móc z niej formować kulki :(
    Stała w lodówce 5 godzin i bardzo mocno lepiła się do rąk :(
    W smaku była dobra ale ta konsystencja była zła i musiałem wyrzucić bo nic nie dało się z niej zrobić :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zmiksowana.pl · 10 lat temu
    Właśnie je robię. Mam jedyny problem - powstrzymać się od wyjadania ciepłej jeszcze masy z garnuszka ;) Już wiem, że trufle będą super! O ile wystarczy masy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    A co jeśli masa nie chce zastygnąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Potrzymaj masę dłużej w lodówce. Jak nie pomoże to spróbowałabym masę ogrzać stopniowo w kąpieli wodnej i dodać dodatkową drobniutko posiekaną białą czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i ponownie schłodzić przez kilka godzin. Musi w końcu zgęstnieć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 10 lat temu
    Czy można pominąć likier, albo w zamian dać olejek migdałowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, możesz likier całkiem pominąć lub dodać kilka kropli olejku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna M. · 11 lat temu
    Omnomnomnom :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Ależ to musiało być pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Jakie urocze, delikatne :)