Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.
Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.
Składniki na ok. 20 trufli o średnicy 3,5 cm:
100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
200 g białej czekolady
100 g posiekanych migdałów bez skórki
1 łyżeczka likieru Amaretto
ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła. Następnie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
Pralinki przechowywać w lodówce.
Uwaga:
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łukasz·
10 lat temu
Witam.
Dzisiaj je robiłem ale niestety masa nie chciała zsiąść się na tyle dobrze aby móc z niej formować kulki :(
Stała w lodówce 5 godzin i bardzo mocno lepiła się do rąk :(
W smaku była dobra ale ta konsystencja była zła i musiałem wyrzucić bo nic nie dało się z niej zrobić :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zmiksowana.pl·
11 lat temu
Właśnie je robię. Mam jedyny problem - powstrzymać się od wyjadania ciepłej jeszcze masy z garnuszka ;) Już wiem, że trufle będą super! O ile wystarczy masy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
A co jeśli masa nie chce zastygnąć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Potrzymaj masę dłużej w lodówce. Jak nie pomoże to spróbowałabym masę ogrzać stopniowo w kąpieli wodnej i dodać dodatkową drobniutko posiekaną białą czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści i ponownie schłodzić przez kilka godzin. Musi w końcu zgęstnieć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
12 lat temu
Czy można pominąć likier, albo w zamian dać olejek migdałowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, możesz likier całkiem pominąć lub dodać kilka kropli olejku.