
Miękkie pralinki z białej czekolady, z kawałkami migdałów.
Upraszczając sposób przygotowania użyłam gotowych, posiekanych jak również zmielonych migdałów. Można oczywiście przygotować je samemu zaczynając od sparzenia migdałów wrzątkiem. Następnie należy je obrać ze skórki i drobno posiekać, a do obtoczenia zmielić.
Składniki na ok. 20 trufli o średnicy 3,5 cm:
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 - 200 g białej czekolady
 - 100 g posiekanych migdałów bez skórki
 - 1 łyżeczka likieru Amaretto
 - ok. 50g zmielonych migdałów do obtaczania (najlepsze bez skórki)
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła. Następnie mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodać posiekane migdały i likier. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
 

- Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
 - Uformować kulki z masy i obtaczać je w mielonych migdałach. (Najprościej można to zrobić wsypując zmielone migdały do małej miseczki, włożyć kulkę i potrząsać miseczką, aż migdały dokładnie pokryją pralinkę).
 - Pralinki przechowywać w lodówce.
 
Uwaga:
- W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrany likier jest bezglutenowy lub go pominąć oraz zwrócić uwagę na czekoladę.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba sztuk:  | 
 ok. 20  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 