Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.
Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.
Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki: Nadzienie:
180g czekolady białej
50ml likieru jajecznego
Dodatkowo:
240g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
Bezsensu wiekszosc przepisow na domowe praliny opiera sie na bialej lub mlecznej czekoladzie kupionej i roztopionej. Po co takie przepisy komu skoro i tak kupuje czekolade nie robi jej samodzielnie skoro kosztuje ona tyle samo co cala zabawa z robieniem ich samemu.Nie ma w tym zadnej logiki.
Witam mam jedno pytanie a mianowicie czy dobrze kojarzę że przy podgrzewania ajerkoniaku alkohol powinien wypracować. Mam w rodzinie osobę która nie powinna go spożywać dlatego chciałam się upewnić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Super czekoladki, ale występuję u mnie jeden problem... pralinki jak zrobię czasami mają posmak lekki silikonu. Co robię nie tak? ( zaznaczam, że foremki, które kupiłam na pralinki kosztowały normalnie, a nie 5 zł, no i nie jest to żadna chińszczyzna)
Renato, jeśli czujesz silikon to na pewno od foremek, przecież nie od czekolady ;) Spróbuj następnym razem, czy to przy tym przepisie, czy innym zrobić w innej formie silikonowej.