
Czekoladki z nadzieniem z białej czekolady i likieru jajecznego.
Z podanych składników przygotowałam 2 foremki, czyli 30 pralinek. Pozostało mi troszeczkę nadzienia i czekolady mlecznej, więc wykorzystując wszystkie składniki otrzymamy ponad 30 sztuk.
Przy przygotowywaniu pralinek pomocny może być artykuł o roztapianiu czekolady i kuwertury. Znajdziecie go tutaj.
Składniki:
Nadzienie:
- 180g czekolady białej
 - 50ml likieru jajecznego
 
Dodatkowo:
- 240g czekolady mlecznej
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować).
 - Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
 - Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki. Odstawić na bok.
 - Likier jajeczny wlać do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z pieca i wmieszać posiekaną, białą czekoladę. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Chłodną masę przełożyć do foremek (pozostawiając trochę miejsca) i wstawić do lodówki do stężenia.
 - Resztę mlecznej czekolady roztopić ponownie w kąpieli wodnej i rozłożyć na twardym nadzieniu.
 - Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
ok. 1,5 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
ok. 30 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 


