Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
150g białej czekolady
400g słodkiego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.
Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
8 lat temu
Czy po pokrojeniu trzymam nadal w lodówce ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak lub w innym, chłodnym miejscu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
k·
9 lat temu
rozpuszczasz czekolade z mlekiem sk. w kapileli wodnej, czy bezposrednio w garnku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Bezpośrednio w garnku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
k·
9 lat temu
dziekuje, wyszly dokladnie jak ze zdjecia, bez problemu odeszly od papieru i trzymaja sie kupy ;)
uzylam gorzkiej czekolady 70% kakao i bialej czekolady do wypiekow (25% cocoa butter) oraz slodzonego mleka skondensowanego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
10 lat temu
Witam! Czy mleko ma być to w płynnej postaci czy to gęste? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Powinno być słodkie mleko skondensowane z puszki, takie jasne, nie gotowy kajmak. Zwróć uwagę, żeby mleko było słodzone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
S.·
12 lat temu
Niestety i przepis mi nie wyszedł :) po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ada·
9 lat temu
Użyj raczej papieru niż folii i trochę krócej w lodówce. Powinno zadziałać.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
path·
5 lat temu
Milka jest za miękką czekoladą. Tez zrobiłam taki błąd. Lepiej skorzystać z twardszej czekolady
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
teresa·
12 lat temu
smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
12 lat temu
Pyszne czekoladki ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
teresa·
12 lat temu
Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
12 lat temu
Witam. Czy tego mleka skondensowanego nie trzeba wczesniej gotowac 2godz? Mozna je dac bez gotowania? Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Mleko ma być prosto z puszki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
12 lat temu
czy wielkość formy jest dobra, bo wydaje mi się malutka. Nie mogę nigdzie takiej kupić a chciałabym zrobić te pyszności
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, ona jest taka malutka. Ja użyłam plastkikowego pojemnika takiego na żywność.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
12 lat temu
Zrobiłam i są znakomite
Dziekuje za znakomity pomysł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
12 lat temu
wspaniałe te czekoladki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Zachwycające są :) Nie mogę się na nie napatrzeć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Shabbyeat.pl·
12 lat temu
wow! piękne i smakowite :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
12 lat temu
Chyba nawet moje dwie lewe ręce do kuchni nie powstrzymają mnie od zrobienia tego ! :)