Fudge marmurkowe

23 Komentarzy

Fudge marmurkowe

Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • 150g gorzkiej  czekolady
  • 150g białej czekolady
  • 400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

  1. Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
  3. Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
  4. Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
  5. Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2

  1. Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
  3. Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.

zegarek

Czas przygotowania:

około 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 8 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 50
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

 

Fudge marmurkoweFudge marmurkowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Czy po pokrojeniu trzymam nadal w lodówce ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    k · 8 lat temu
    rozpuszczasz czekolade z mlekiem sk. w kapileli wodnej, czy bezposrednio w garnku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Bezpośrednio w garnku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      k · 8 lat temu
      dziekuje, wyszly dokladnie jak ze zdjecia, bez problemu odeszly od papieru i trzymaja sie kupy ;)
      uzylam gorzkiej czekolady 70% kakao i bialej czekolady do wypiekow (25% cocoa butter) oraz slodzonego mleka skondensowanego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 9 lat temu
    Witam! Czy mleko ma być to w płynnej postaci czy to gęste? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Powinno być słodkie mleko skondensowane z puszki, takie jasne, nie gotowy kajmak. Zwróć uwagę, żeby mleko było słodzone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    S. · 11 lat temu
    Niestety i przepis mi nie wyszedł :) po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ada · 8 lat temu
      Użyj raczej papieru niż folii i trochę krócej w lodówce. Powinno zadziałać.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      path · 4 lat temu
      Milka jest za miękką czekoladą. Tez zrobiłam taki błąd. Lepiej skorzystać z twardszej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 11 lat temu
    smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    Pyszne czekoladki ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 11 lat temu
    Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    Witam. Czy tego mleka skondensowanego nie trzeba wczesniej gotowac 2godz? Mozna je dac bez gotowania? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    czy wielkość formy jest dobra, bo wydaje mi się malutka. Nie mogę nigdzie takiej kupić a chciałabym zrobić te pyszności
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak, ona jest taka malutka. Ja użyłam plastkikowego pojemnika takiego na żywność.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Zrobiłam i są znakomite
    Dziekuje za znakomity pomysł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    wspaniałe te czekoladki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Zachwycające są :) Nie mogę się na nie napatrzeć :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Shabbyeat.pl · 11 lat temu
    wow! piękne i smakowite :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Chyba nawet moje dwie lewe ręce do kuchni nie powstrzymają mnie od zrobienia tego ! :)