Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.
Składniki:
150g gorzkiej czekolady
150g białej czekolady
400g słodkiego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.
Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.
dziekuje, wyszly dokladnie jak ze zdjecia, bez problemu odeszly od papieru i trzymaja sie kupy ;)
uzylam gorzkiej czekolady 70% kakao i bialej czekolady do wypiekow (25% cocoa butter) oraz slodzonego mleka skondensowanego
Niestety i przepis mi nie wyszedł :) po dwóch dniach w lodówce wyglądały z zewnątrz na takie iż można wyciągnąć.. i wtedy się rozczarowałam. Nie szło ich oddzielić od foli, a co dopiero mówić o krojeniu. Do wyrobu użyłam czekolady milki + mleko skondensowane słodzone Gostyń
smaczne, ale niestety nie udało mi się wyjąć z foremek. stały kilka dni i cały czas "ciapka" coś musiałam zrobić źle. myślę że kostka też by mi nie wyszła. Jeszcze kiedyś spróbuje. pozdrawiam
Witam. Mam pytania: czy mleko musi być słodkie czy wystarczy skondensowane? i czy mogę masę dać do malutkich silikonowych foremek?, jeśli tak to czy trzeba je nasmarować? dziękuję za poprzednie odp. pozdrawiam
Musi być słodkie skondensowane. Mogą być foremki silikonowe. Najlepiej wysmarować je, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął.