
Słodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.
Składniki:
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g białej czekolady
- 400g słodkiego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
- Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
- Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
- Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
- Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

- Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
- Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.
Smacznego.
Na podstawie przepisu z magazynu: “Lecker. Bakery” Special 2013, nr. 1.
|  | Czas przygotowania: | około 25 min. | 
|  | Czas oczekiwania: | około 8 godz. | 
|  | Liczba sztuk: | około 50 | 
|  | Trudność: | łatwe | 
|  | Koszt: | średni | 


 
				 23 Komentarzy
 23 Komentarzy