Słodkie, karmelowe pralinki rozpuszczające się w ustach. Są ciągnące, przyklejające się do zębów i podniebienia ;) Gotowane dłużej będą półkruche.
Najważniejszą rolę przy ich przygotowywaniu odgrywa czas gotowania. Ważne jest, aby masę karmelową gotować tak długo, aż zrobi się gęsta i ściemnieje. W przeciwnym wypadku masa nawet po schłodzeniu będzie za rzadka i karmelki nie będą trzymać kształtu. Poniżej w przepisie znajdziecie porady jak sprawdzić, czy masa ma odpowiednią konsystencję.
Składniki:
250g cukru
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
20g masła
50g płynnego, jasnego miodu
1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Do garnka wlać śmietanę. Dodać cukier, masło, miód i laskę wanilii z ziarenkami. Ciągle mieszając, zagotować.
Dalej gotować na średniej temperaturze, aż masa zgęstnieje, zrobi się karmelowa. (To jest najtrudniejszy etap w przygotowaniu. Całość należy gotować orientacyjnie ok. 30- 40min. Aby sprawdzić, czy masa jest już gotowa należy zrobić próbę. W tym celu należy nalać trochę masy do lodowatej wody. Jeśli tworzą się kulki i są one konsystencji podobnej do plasteliny to znaczy, że masa jest gotowa. Można również nałożyć trochę masy na zimny talerz. Jeśli szybko tężeje to masa jest gotowa i kończymy gotowanie. Jeśli masa byłaby za krótko gotowana, to pomimo długiego chłodzenia będzie za rzadka, za miękka).
2 silikonowe foremki do pralinek wysmarować, przy pomocy pędzelka, olejem np. rzepakowym. Foremki odwrócić nad zlewem, aby nadmiar oleju spłynął. Gotową masę karmelową rozlać do foremek. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje. (Masę można również wylać do formy wysmarowanej olejem i gdy masa przestygnie, pokroić ją w kwadraty. Następnie pozostawić do całkowitego stężenia).
Cukierki przechowywać w lodówce (poukładane w odstępach, aby się nie posklejały, bądź włożone do papilotek na pralinki, zawinięte w celofan lub papierek woskowany).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Super przepis, na początku się obwiałam, że masa jest za jasna, ale z czasem zaczęła ciemnieć i to oraz czas w przepisie były dobrymi wyznacznikami dla potrzebnego czasu gotowania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Tak, z mleka kokosowego😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
8 lat temu
Czy istnieje przepis na karmelki dla osob z calkowita nietolerancja mleka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Jeszcze takiego niestety nie robiłam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łucja·
8 lat temu
Przepraszam czy można dodać miodu skrystalizowanego ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Myślę, że tak. Powinien rozpuścić się podczas gotowania. Możesz też najpierw wsadzić słoik z miodem do gorącej wody. Zrobi się znowu płynny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
8 lat temu
Dzień dobry, chciałabym zrobić te karmelki ale mam w domu tylko cukier trzcinowy i muscovado. Czy któryś z nich się nada? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, trzcinowy na pewno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sandra·
12 lat temu
hmm... czyli jak będę gotowała krócej to uzyskam płynne toffi? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Można tak powiedzieć ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dżoana·
12 lat temu
witam was, właśnie zrobiłam pralinki ale pokusiłam się i gotowałam je nieco dłużej i powiem, że wyszły nic innego jak kupowane przez nas dropsy Werthels Oryginal, dodam jeszcze że zamiast miodu można śmiało użyć golden syroupu oczywiście w taj samej ilości, a tak na marginesie wyszły pyszne, pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
12 lat temu
Przepiękne! Wyglądają idealnie i pewnie wspaniale smakują, muszę wypróbować ten przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda C.·
12 lat temu
Świetny pomysł, są prześliczne!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zufik·
12 lat temu
Bardzo mi się podobają o takim kształcie, mam pytanie bo mam pełno foremek silikonowych takich do lodu czy takie się nadają?wytrzymają wlanie gorącej masy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak. Takie foremki są przeznaczone najczęściej do mrożenia jak i do pieczenia, więc spokojnie można gorącą masę do nich rozlać. Na pewno taka informacja jest na opakowaniu lub ulotce do foremki, ale jeśli jej nie masz to nie przejmowałabym się tym tylko zrobiła karmelki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
www.MagiczneWypieki.·
12 lat temu
Genialnie wyglądają w tych foremkach :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Uwielbiam takie - im bardziej się lepią do zębów, tym lepiej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
12 lat temu
Boski pomysł. Takie karmelki mogą być świetnym prezentem:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kats·
12 lat temu
Przepiękne. Dzięki za rady dotyczące czasu gotowania, moje karmelki kiedyś nie zastygły i masę wyjadaliśmy łyżką z formy.