Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

10 Komentarzy

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.

Składniki:

  • 100g orzechów laskowych
  • 100g cukru
  • 300g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • 200g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
  2. Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.

3

  1. Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.

4

  1. Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).

5

  1. Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
  2. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 25
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Pralinki marcepanowo- orzechowo- karmelowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Są pyszne! Robiłam w zeszłym roku, rozeszły się błyskawicznie i wszyscy zachwalali!

    A jutro robię znowu, tyle, że połowę chcę zrobić z daktylami ;-) Zobaczymy jak wyjdzie :)

    Ale przepis godny polecenia! Pralinki palce lizać! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marietka · 10 lat temu
    sa cudowne uwielbiam marcepan ale czy zamiast orzechow laskowych moge dac wloskie :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 10 lat temu
    Cudowne! Idealne, w sam raz na jeden kęs zaspokajający podniebienie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    candy - The taste of · 10 lat temu
    Cudownie wyglądają :) Uwielbiam marcepan. I orzechy. Totalnie moje smaki ;) Na 100% zrobię takie na Święta, ale 4 razy tyle - będą idealnie pasować do mojego zestawu ciasteczek, które rozdaję bliskim w Święta ;) Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 10 lat temu
    Wyjątkowo elegancko się prezentują :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angie · 10 lat temu
    Muszą być pyszne, uwielbiam marcepan
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalie · 10 lat temu
    Wspaniałe ! Wyglądają lepiej niż rafaello !
    :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    grazyna · 10 lat temu
    pychotka, tylko że ja nie mogę jeść czekolady buu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Nie musi być z czekoladą. Możesz zrobić bez, albo nie dawać wszystkich orzechów do środka, tylko część pozostawić do obtoczenia. Można również obtoczyć pralinki w mielonych orzechach :)