Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.
Składniki:
100g orzechów laskowych
100g cukru
300g masy marcepanowej
Dodatkowo:
200g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.
Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.
Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).
Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
Cudownie wyglądają :) Uwielbiam marcepan. I orzechy. Totalnie moje smaki ;) Na 100% zrobię takie na Święta, ale 4 razy tyle - będą idealnie pasować do mojego zestawu ciasteczek, które rozdaję bliskim w Święta ;) Pozdrawiam!
Nie musi być z czekoladą. Możesz zrobić bez, albo nie dawać wszystkich orzechów do środka, tylko część pozostawić do obtoczenia. Można również obtoczyć pralinki w mielonych orzechach :)