Kulki marcepanowe z krokantem orzechowym w czekoladzie.
Składniki:
100g orzechów laskowych
100g cukru
300g masy marcepanowej
Dodatkowo:
200g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma. (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą).
Cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem. Podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta pokruszyć bardzo drobno.
Powstały krokant zagnieść z masą marcepanową.
Odrywać po kawałku, formować kulki i układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. (Zrobiłam 25 pralinek o średnicy 3cm).
Pralinki włożyć na chwilę do lodówki, a w tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pralinki obtoczyć w czekoladzie. (Chcąc uzyskać taki wzorek z czekolady jak na zdjęciach należy pralinkę obtoczyć w czekoladzie, a następnie położyć ją na kratce do pralinek. Kratką należy poruszać, aby pralinka toczyła się po kratce w różnych kierunkach. Następnie ułożyć pralinkę na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej i pozostawić, aż czekolada zastygnie. Można przyśpieszyć ten proces wkładając gotowe pralinki do lodówki).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
11 lat temu
Są pyszne! Robiłam w zeszłym roku, rozeszły się błyskawicznie i wszyscy zachwalali!
A jutro robię znowu, tyle, że połowę chcę zrobić z daktylami ;-) Zobaczymy jak wyjdzie :)
Ale przepis godny polecenia! Pralinki palce lizać! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marietka·
12 lat temu
sa cudowne uwielbiam marcepan ale czy zamiast orzechow laskowych moge dac wloskie :-*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda C.·
12 lat temu
Cudowne! Idealne, w sam raz na jeden kęs zaspokajający podniebienie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
candy - The taste of·
12 lat temu
Cudownie wyglądają :) Uwielbiam marcepan. I orzechy. Totalnie moje smaki ;) Na 100% zrobię takie na Święta, ale 4 razy tyle - będą idealnie pasować do mojego zestawu ciasteczek, które rozdaję bliskim w Święta ;) Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gin·
12 lat temu
Wyjątkowo elegancko się prezentują :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
12 lat temu
Muszą być pyszne, uwielbiam marcepan
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalie·
12 lat temu
Wspaniałe ! Wyglądają lepiej niż rafaello !
:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
grazyna·
12 lat temu
pychotka, tylko że ja nie mogę jeść czekolady buu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie musi być z czekoladą. Możesz zrobić bez, albo nie dawać wszystkich orzechów do środka, tylko część pozostawić do obtoczenia. Można również obtoczyć pralinki w mielonych orzechach :)