Pralinki z nadzieniem malinowym

8 Komentarzy

pralinki z nadzieniem malinowym

Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.

Składniki:
Nadzienie:

  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 70g białej czekolady (lub kuwertury)

Dodatkowo:

  • 150- 170g dowolnej czekolady (lub kuwertury)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy maliny mrożone, to po odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia.
  2. 150- 170g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  3. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  4. Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek.
  5. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  6. Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  8. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15- 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

pralinki z nadzieniem malinowym

pralinki z nadzieniem malinowym

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 2 lat temu
    Dziś je zrobiła, ale w gorzkiej czekoladzie. Super przepis, jk wszystkie na tej stronie. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 8 lat temu
    W związku z tym, że nadzienie jest owocowe trzeba się chyba liczyć z faktem, że praliny nie mogą długo czekać na zjedzenie, prawda? Szacuje Pani jakiś "termin przydatności do spożycia"?
    PS Pięknie wyglądają, mam nadzieję, że moje też wyjdą! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Małgorzato, myślę, że można je trzymać do tygodnia. Może dłużej, ale trzeba być ostrożnym. Maliny są zagotowane i połączone z czekoladą, więc powinny się trochę utrzymać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sandra · 10 lat temu
    Czy zamiast malin mogę użyć innych owoców? np, truskawek albo jagód :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 11 lat temu
    Pani Joanno
    a gdzie można takie foremki kupić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Judyto polecam silikonowe foremki do pralinek. Znajdziesz w necie lub poszukaj w marketach.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewelina · 7 lat temu
        Znalazłam silikonowe foremki do pralinek w tesco. i takie ładne papierowe papilotki do pralinek też :)