
Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.
Składniki:
Nadzienie:
- 70g malin (świeżych lub mrożonych)
 - 70g białej czekolady (lub kuwertury)
 
Dodatkowo:
- 150- 170g dowolnej czekolady (lub kuwertury)
 
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy maliny mrożone, to po odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia.
 - 150- 170g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
 - Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
 - Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek.
 - Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
 - Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
 - Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
 - Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.
 
Smacznego.
| 
 Czas przygotowania:  | 
ok. 1 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
ok. 15- 20 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 

