Trufle kakaowo- rumowe

12 Komentarzy
Trufle kakaowo- rumowe

Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.

Składniki na ok. 30- 35 stuk:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 35 g kakao
  • 250 g herbatników
  • 30 ml rumu
  • 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
  • drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  3. Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną masę.
  4. Do ubitego jajka dodać chłodne masło, herbatniki, rum, kakao i śmietankę. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
  5. Łyżeczką nabierać masę, formować kulki i część obtaczać w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
  6. Wstawić do lodówki. (Kakao po jakimś czasie namoknie od masy. Wtedy ponownie obtoczyć kulki w kakao).
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 30- 35

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Trufle kakaowo- rumowe Trufle kakaowo- rumowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Witam, jakoś surowe jajo do mnie nie przemawia, czym mogę je zastąpić? Czy roztopiona czekolada byłaby ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Edi[/b] kilka dni w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edi · 9 lat temu
    Witam, chcialam zapytac jak dlugo trufle moga byc przechowywane? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    matleen · 9 lat temu
    Wspaniałe trufelki.
    A można zastąpić rum?
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można dodać inny alkohol, a jeśli mają być bezalkoholowe to myślę, że sok wyciśnięty z pomarańczy będzie dobrze pasował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 11 lat temu
    Pyszności! Robiłam wczoraj i miały być na jutro, ale nie doczekały nawet dzisiejszego popołudnia. :P Robiłam bez rumu (którego akurat nie mam), a za to dałam aromatu rumowego. Ogólnie przepis godny polecenia!
    Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Bal · 11 lat temu
    Wyszły przepyszne :-) Najlepiej smakują na drugi dzień, jak są bardzo schłodzone, a kulki obtaczałam tylko w kokosie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janisia · 11 lat temu
    Zrobiłam je w podwójnej ilości do przedszkola na Dzień Babci. Z oczywistych względów dałam dużo aromatu ale tylko łyżkę rumu ;) no i nie miałam kakao, a było późno więc zamiast kakao dodałam roztopioną czekoladę 70%... Przez to nie wyszły takie ładne, bo jaśniutkie, ale 5 pań mnie spytało o przepis, bo jak mówiły "są idealne" :D Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Morena · 11 lat temu
    Właśnie skończyłam robić, wyszły mega! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 11 lat temu
    Pamiętam takie z dzieciństwa i wiem, że są pyszne!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Wspaniały pomysł muszę koniecznie wypróbować może nawet dziś :)