
Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.
Składniki na ok. 30- 35 stuk:
- 70 g masła
 - 100 g cukru
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 1 jajko
 - 35 g kakao
 - 250 g herbatników
 - 30 ml rumu
 - 30 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
 - drobne wiórki kokosowe i kakao do obtaczania
 
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić. Odstawić do ostygnięcia.
 - Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
 - Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną masę.
 - Do ubitego jajka dodać chłodne masło, herbatniki, rum, kakao i śmietankę. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
 - Łyżeczką nabierać masę, formować kulki i część obtaczać w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
 - Wstawić do lodówki. (Kakao po jakimś czasie namoknie od masy. Wtedy ponownie obtoczyć kulki w kakao).
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba sztuk:  | 
 ok. 30- 35  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 