Pyszne, domowe trufle kakaowe z herbatnikami, o intensywnym posmaku rumu. Obtoczone są w drobnych wiórkach kokosowych lub kakao. Małe słodkości, które robi się bardzo łatwo i szybko.
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Jajko, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na jasną masę.
Do ubitego jajka dodać chłodne masło, herbatniki, rum, kakao i śmietankę. Wymieszać łyżką na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
Łyżeczką nabierać masę, formować kulki i część obtaczać w wiórkach kokosowych, a część w kakao.
Wstawić do lodówki. (Kakao po jakimś czasie namoknie od masy. Wtedy ponownie obtoczyć kulki w kakao).
Pyszności! Robiłam wczoraj i miały być na jutro, ale nie doczekały nawet dzisiejszego popołudnia. :P Robiłam bez rumu (którego akurat nie mam), a za to dałam aromatu rumowego. Ogólnie przepis godny polecenia!
Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
Zrobiłam je w podwójnej ilości do przedszkola na Dzień Babci. Z oczywistych względów dałam dużo aromatu ale tylko łyżkę rumu ;) no i nie miałam kakao, a było późno więc zamiast kakao dodałam roztopioną czekoladę 70%... Przez to nie wyszły takie ładne, bo jaśniutkie, ale 5 pań mnie spytało o przepis, bo jak mówiły "są idealne" :D Dziękuję!