Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
Wariant Thermomix: Sposób przygotowania:
Kawę rozpuścić w amaretto.
Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
miłka·
11 lat temu
witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kerstin·
11 lat temu
Kulki zrobione wg Pani przepisu były dziś bardzo miłym przerywnikiem w żmudnej pracy:)Dziękujemy!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michau·
12 lat temu
a propos podmieniania amaretto:
kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
Nie jest to to samo, ale daje radę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Natky[/b] niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natky·
13 lat temu
Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz:) Dziekuje bardzo :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Natky[/b] ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natky·
13 lat temu
Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Moniko[/b] Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
13 lat temu
Dzień Dobry.
Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę :) Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
13 lat temu
Zrobiłam i polecam. Trufle są pyszne i rozpływają się u ustach. Jednym słowem miodzio :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Tomaszu[/b] nie piłam, więc nie wiem jak smakuje. Spróbować możesz. Na pewno wyjdzie, tylko nie wiem, jak trufle mocno wyjdą aromatyczne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
13 lat temu
Co myślicie o tym żeby zamienić amaretto na Orzechówkę Soplicy? Kosztowałem ostatnio i ma bardzo intensywny smak orzechów wydaje się, że zdałoby egzamin. Dodam jeszcze, że mam praktycznie zerowe doświadczenie jeśli chodzi o robienie takich słodkości. Proszę o radę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Jasmino[/b] to go pomiń, a dodaj troszkę więcej masła lub serka, żeby się konsystencja zgadzała. Możesz dodać troszkę aromatu migdałowego lub rumowego dla zapachu, jeśli lubisz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jasmina·
13 lat temu
Czym mozna zastapic w tym przepisie dodatki alkoholowe, jak amaretto czy rum? Chcialabym wyprobowac te pralinki ale tak by byly calkowicie bez dodatku alkoholu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna Mąkosza·
13 lat temu
mam ochotę zrobić te trufle :) już nie mogę się doczekać.Myślę, że zrobię nimi furorę na święta!!!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kats·
13 lat temu
Bardzo lubię ten deser i podanie go w formie pralinek uważam za rewelacyjny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
13 lat temu
A może Orzechówka Soplicy będzie ok?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Marto[/b] tak :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
13 lat temu
Rewelacyjny pomysl. Z resztą jak wszystkie bo blog jest przecudny. Mam pytanie czym mozna zastąpić amaretto? Czy rum i z odrobinką olejku migdalowego bylby ok?