Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
Wariant Thermomix: Sposób przygotowania:
Kawę rozpuścić w amaretto.
Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam
a propos podmieniania amaretto:
kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
Nie jest to to samo, ale daje radę :)
[b]Natky[/b] niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)
Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz:) Dziekuje bardzo :)
[b]Natky[/b] ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)
Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam
[b]Moniko[/b] Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.
Dzień Dobry.
Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę :) Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
Co myślicie o tym żeby zamienić amaretto na Orzechówkę Soplicy? Kosztowałem ostatnio i ma bardzo intensywny smak orzechów wydaje się, że zdałoby egzamin. Dodam jeszcze, że mam praktycznie zerowe doświadczenie jeśli chodzi o robienie takich słodkości. Proszę o radę :)
[b]Jasmino[/b] to go pomiń, a dodaj troszkę więcej masła lub serka, żeby się konsystencja zgadzała. Możesz dodać troszkę aromatu migdałowego lub rumowego dla zapachu, jeśli lubisz.
Czym mozna zastapic w tym przepisie dodatki alkoholowe, jak amaretto czy rum? Chcialabym wyprobowac te pralinki ale tak by byly calkowicie bez dodatku alkoholu.
Rewelacyjny pomysl. Z resztą jak wszystkie bo blog jest przecudny. Mam pytanie czym mozna zastąpić amaretto? Czy rum i z odrobinką olejku migdalowego bylby ok?