
Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.
Składniki:
- 250g podłużnych biszkoptów
 - 250g serka mascarpone
 - 100g miękkiego masła
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
 - 6 łyżek amaretto
 - 100g kakao
 
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuścić w amaretto.
 - Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
 - Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 - Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
 
Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuścić w amaretto.
 - Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
 - Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
 - Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 - Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.
 
Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 20 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 30 min. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 40 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 

