Trufle tiramisu

19 Komentarzy

trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Składniki:

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek amaretto
  • 100g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
  3. Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
  3. Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

trufle tiramisu

trufle tiramisu

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    miłka · 9 lat temu
    witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kerstin · 10 lat temu
    Kulki zrobione wg Pani przepisu były dziś bardzo miłym przerywnikiem w żmudnej pracy:)Dziękujemy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michau · 10 lat temu
    a propos podmieniania amaretto:
    kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
    2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
    Nie jest to to samo, ale daje radę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natky[/b] niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natky · 11 lat temu
    Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz:) Dziekuje bardzo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natky[/b] ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natky · 11 lat temu
    Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Moniko[/b] Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Dzień Dobry.
    Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę :) Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Zrobiłam i polecam. Trufle są pyszne i rozpływają się u ustach. Jednym słowem miodzio :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] nie piłam, więc nie wiem jak smakuje. Spróbować możesz. Na pewno wyjdzie, tylko nie wiem, jak trufle mocno wyjdą aromatyczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 11 lat temu
    Co myślicie o tym żeby zamienić amaretto na Orzechówkę Soplicy? Kosztowałem ostatnio i ma bardzo intensywny smak orzechów wydaje się, że zdałoby egzamin. Dodam jeszcze, że mam praktycznie zerowe doświadczenie jeśli chodzi o robienie takich słodkości. Proszę o radę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Jasmino[/b] to go pomiń, a dodaj troszkę więcej masła lub serka, żeby się konsystencja zgadzała. Możesz dodać troszkę aromatu migdałowego lub rumowego dla zapachu, jeśli lubisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasmina · 11 lat temu
    Czym mozna zastapic w tym przepisie dodatki alkoholowe, jak amaretto czy rum? Chcialabym wyprobowac te pralinki ale tak by byly calkowicie bez dodatku alkoholu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Mąkosza · 11 lat temu
    mam ochotę zrobić te trufle :) już nie mogę się doczekać.Myślę, że zrobię nimi furorę na święta!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kats · 11 lat temu
    Bardzo lubię ten deser i podanie go w formie pralinek uważam za rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 11 lat temu
    A może Orzechówka Soplicy będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Rewelacyjny pomysl. Z resztą jak wszystkie bo blog jest przecudny. Mam pytanie czym mozna zastąpić amaretto? Czy rum i z odrobinką olejku migdalowego bylby ok?