Petits Fours

45 Komentarzy

Petits fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka. Przygotowane są z ciasta biszkoptowego i marcepanu i przełożone kremem (u mnie dżemem). Mogą być pokryte lukrem lub bez niego. Lukier można ozdobić według uznania i zdolności. Aczkolwiek są pracochłonne, ich wygląd i smak rekompensuje poświęcony czas. Przygotowałam je na spotkanie rodziców w przedszkolu i ciasteczka cieszyły się dużym powodzeniem. Takie kolorowe słodkości nadadzą się również jako świąteczny podarunek.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 80g masy marcepanowej
  • 80g cukru
  • 120g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 150g dżemu malinowego
  • 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego)
  • 30g cukru pudru
  • 120g masy marcepanowej

Lukier:

  • 2 białka
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • różne barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan (pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia.

02

  1. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem.
  2. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta).

03

04

  1. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  2. Następnie pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm.

05

  1. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy ułożyć je od razu na świeżym lukrze. Jeśli dekorujemy roztopioną czekoladą, należy poczekać co najmniej 1 godzinę, aż lukier zaschnie.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „150 Backideen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

petits fours

Petits fours

Petits fours

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.