Petits Fours

45 Komentarzy

Petits fours

Petits Fours to malutkie, ładnie ozdobione francuskie ciasteczka. Przygotowane są z ciasta biszkoptowego i marcepanu i przełożone kremem (u mnie dżemem). Mogą być pokryte lukrem lub bez niego. Lukier można ozdobić według uznania i zdolności. Aczkolwiek są pracochłonne, ich wygląd i smak rekompensuje poświęcony czas. Przygotowałam je na spotkanie rodziców w przedszkolu i ciasteczka cieszyły się dużym powodzeniem. Takie kolorowe słodkości nadadzą się również jako świąteczny podarunek.

Składniki:
Ciasto:

  • 6 jajek
  • 80g masy marcepanowej
  • 80g cukru
  • 120g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 150g dżemu malinowego
  • 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego)
  • 30g cukru pudru
  • 120g masy marcepanowej

Lukier:

  • 2 białka
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • różne barwniki spożywcze

Dodatkowo:

  • perełki cukrowe, czekolada lub orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, marcepan (pokrojony na małe kawałki) i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Białka ubić osobno na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy z marcepanem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto rozłożyć na dwóch dużych blachach z piekarnikach wyłożonych papierem do pieczenia i upiec dwa cienkie placki (u mnie każdy placek miał wymiar: 34x 28cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 12 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) na złoty kolor. (Piekłam jedną blachę po drugiej). Jeszcze gorące przełożyć na kratkę z piekarnika i ściągnąć papier do pieczenia.

02

  1. Jeden placek posmarować dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem.
  2. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta).

03

04

  1. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  2. Następnie pokroić na prostokąty o wymiarach: 2x 4cm.

05

  1. Białka zmiksować z cukrem pudrem. (Na jedno białko dałam lekko ponad 1 szklankę cukru pudru). Lukier podzielić na parę miseczek i do każdej wmieszać inny barwnik. Kolorowymi lukrami, przy pomocy pędzelka, posmarować ciasteczka. Ciasteczka układać na kratce z piekarnika. Kolejno dowolnie ozdobić. Jeśli ozdabiamy perełkami cukrowymi, należy ułożyć je od razu na świeżym lukrze. Jeśli dekorujemy roztopioną czekoladą, należy poczekać co najmniej 1 godzinę, aż lukier zaschnie.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „150 Backideen”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 2 godz.
zegarek3

Czas pieczenia jednej blachy:

około 10- 12 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ponad 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 45
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

petits fours

Petits fours

Petits fours

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 5 lat temu
    Oryginalne petit fours maja wymiary 4cmx4cm.poza tym sie z reszta zgodze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 8 lat temu
    Dobry wieczór, czy te ciastka muszą odpoczywać przed ozdabianiem? Nie mogę ich zrobić, a potem dopiero schłodzić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Małgosiu[/b] tak, najlepiej jest je trzymać w lodówce. Ile maksymalnie wytrzymają to trudno powiedzieć, ale myślę, że tydzień spokojnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 9 lat temu
    Jak długo mogą być przechowywane i w jakich warunkach(np.lodówka?). Same ciastka łatwe do zrobienia, ale dekoracja wymaga czasu i precyzji, boję się, że kilka dni przed świętami może zabraknąć czasu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Olu[/b] możesz zrobić lukier z cukru pudru i wody. Lukier z białkiem uważam za lepiej kryjący, ale z cukru i wody też jest dobry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Hej, macie pomysł gdzie można dostać sproszkowane białko? Właśnie ciasto odczekuje swoje w lodówce a jutro zabieram się za dekorowanie, na przyjęciu będzie trochę dzieci i boję się dać surowe jajko... rozumiem, że nie można pominąć i zrobić lukru bez? Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 lat temu
    I jak czy któraś z pań zrobiła te ciasteczka?? I jak wyszły??. Ja zaraz się za nie zabieram ;) mam nadzieję, że wyjdą. Jutro dam znać jak poszło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marto[/b] możesz użyć sproszkowane białko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Ciasteczka są przeurocze. Chciaabym je zrobić ale boję sie dodać surowe biaka do lukru. Czym mogę je zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Zrobiłam wszystko według przepisu i nawet bez dekoracji są bardzo smaczne, tyle tylko, że... przesadziłam z barwnikami !!! :( Pierwszy raz ich używałam i przedobrzyłam, teraz te moje wyglądają śmiesznie a nie apetycznie :( Tyle pracy :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 11 lat temu
    Właśnie była pierwsza próba po wykonaniu poprostu pi byka.Już wiem ze na święta tez bedą u mnie na stole . Opłaca sie poświęcić każda minutę. Bardzo dziękuje za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kasiu[/b] to jest takie akurat ciasto z marcepanem i pokryte marcepanem. Nic bym tutaj nie zmieniała. Jeśli nie chcesz marcepanu to możesz zrobić podobne ciasteczka z dowolnego ciasta, które przekroisz jak najcieniej i je tak poskładasz i udekorujesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 lat temu
    A można zastąpić czymś masę marcepanową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jozefine · 12 lat temu
    wlasnie odpoczywaja w lodowce koncowy efekt nazajutrz efekt bedzie piorunujacy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    ciasteczka wyglądają przepięknie!!!ciekawe jak smakują..mmm..ale pewnie tak samo jak wyglądają:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Wyglądają cudownie,pewnie też tak smakują.Zapisuję do wykonania ,by sie tak nie męczyć patrząc na te delicje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olcik · 12 lat temu
    na pewno je zrobię, cudowne! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wcinajTo · 12 lat temu
    są prześliczne, chciałabym znaleźć takie pod choinką :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Dziękuję :-) Cukiernii niestety nie mam, ale fajnie byłoby mieć ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 12 lat temu
    Krajanki wygladaja przepysznie:D Normalnie jak te z filmu Maria Antonina, ktory uwielbiam..Mistrzostwo!! mam nadzieje, ze masz cukiernie? Bo by tam Cie odwedzila:)