Powszechnie wiadomo, że banany, orzechy i czekolada wpływają na poprawę humoru. Co zatem lepiej polepszy nam humor niż czekoladki bananowo- orzechowe? Czekoladki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.
Składniki:
120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
1/3 banana
1 łyżka masła orzechowego (najlepiej jednolitego, bez kawałków orzechów. W zastępstwie może być również z kawałkami orzechów)
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
Banan, masło orzechowe i cukier zmiksować blenderem na jednolitą masę lub rozgnieść banana na papkę i wymieszać z masłem orzechowym i cukrem.
Nadzienie wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Imerion·
6 lat temu
Wyglądają wspaniale. Jaka jest trwałość takich czekoladek z owocem w środku? Chciałabym zrobić z dziećmi na Dzień Babci i Dziadka, ale z drugiej strony nie chciałabym im mówić, że muszą je opędzlować w ciągu dwóch dni :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Ze względu na banana w środku powiedziałabym, że w przeciągu 3 dni. Pomożecie dziadkom. 15 sztuk to niewiele ;) :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krysiek·
11 lat temu
właśnie o to mi chodzi ;) masła orzechowego nie tknę nigdy w życiu, wolałabym głodować ;) to jest jedna z niewielu rzeczy, którą zachwycają się ludzie, a ja nie mogę tego zrozumieć :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Krysiek[/b] masło orzechowe jest konieczne. W przeciwnym wypadku nadzieniem będzie sam banan :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krysiek·
11 lat temu
masło orzechowe jest tylko dla smaku jak rozumiem? nic nie wybuchnie jak pominę? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Aniu[/b] używam zwykłego, cienkiego pędzelka, takiego jak do farbek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
12 lat temu
jakiego pędzelka użyłaś? najbardziej boje sie tego smarowania...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
14 lat temu
Musze wypróbować ten przepis;) śliczne Ci wyszły te czekoladki.
Klau: W Lidlu jest kuwertura. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Klau[/b] w sklepach nie wiem, ale możesz zamówić na allegro. W tym przepisie możesz użyć również czekolady.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klau·
14 lat temu
muszą być cudowne !! : )
gdzie można dostać kuwerturę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asiek·
14 lat temu
Piękne! I takie apetyczne, że z chęcią bym się poczęstowała!
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
14 lat temu
Oj nie wytrzymam:( Podeślij mi jedną:) I powiem coś... belgijskie praliny i czekoladki nie umywają się do tych Twoich:) A mówią, że tam najlepsze. Teraz już nie, hehe...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Jakie cudne! Wyglądają po prostu rewelacyjnie.
POzdrowienia:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosiaa·
14 lat temu
troche sie boje robic domowe czekoladki...bo ma slabosc do tych "kupnych", a domowe sa napewno jeszcze wspanialsze..boje sie, ze nie beda mogla sie im oprzec ;))
Ale powoli rozjrze sie za foremka na czekoladki..kto wie ;-)8
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justin&Dorothy·
14 lat temu
Jakie cudne te pralinki:) Bardzo fajny kształt mają
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
slodkiefantazje·
14 lat temu
Piękne, aż chce się od razu schrupać. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
14 lat temu
Jakie super! Już zaczynam szukać foremek na takie czekoladki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Manorio[/b] oczywiście, że nie mam nic przeciwko temu ;-) Możesz korzystać z przepisów. Po to one tu są :-) Pozdrawiam
[b]Slyvvio[/b] dzięki :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
manoria·
14 lat temu
Bardzo ciekawy przepis :-) Może w końcu się zdecyduję na pralinki.
Joasiu masz świetną stronę i rewelacyjne przepisy, z kilku już skorzystałam: Ciasto stracciatella z truskawkami czy Torty. Wszystko nam smakowało, dlatego pozwoliłam sobie umieścić je na swoim blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu... Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe przepisy...Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
slyvvia·
14 lat temu
Wyglądają tak świetnie, że aż chciałoby się sięgnąć :D