Pralinki bananowo- orzechowe

20 Komentarzy

Pralinki bananowo-orzechowe

Powszechnie wiadomo, że banany, orzechy i czekolada wpływają na poprawę humoru. Co zatem  lepiej polepszy nam humor niż czekoladki bananowo- orzechowe? Czekoladki są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 1/3 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej jednolitego, bez kawałków orzechów. W zastępstwie może być również z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  3. Banan, masło orzechowe i cukier zmiksować blenderem na jednolitą masę lub rozgnieść banana na papkę i wymieszać z masłem orzechowym i cukrem.
  4. Nadzienie wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  5. Formę wstawić do lodówki.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.confectio.us

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 15
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Pralinki bananowo-orzechowe

Pralinki bananowo-orzechowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Imerion · 4 lat temu
    Wyglądają wspaniale. Jaka jest trwałość takich czekoladek z owocem w środku? Chciałabym zrobić z dziećmi na Dzień Babci i Dziadka, ale z drugiej strony nie chciałabym im mówić, że muszą je opędzlować w ciągu dwóch dni :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ze względu na banana w środku powiedziałabym, że w przeciągu 3 dni. Pomożecie dziadkom. 15 sztuk to niewiele ;) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krysiek · 9 lat temu
    właśnie o to mi chodzi ;) masła orzechowego nie tknę nigdy w życiu, wolałabym głodować ;) to jest jedna z niewielu rzeczy, którą zachwycają się ludzie, a ja nie mogę tego zrozumieć :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Krysiek[/b] masło orzechowe jest konieczne. W przeciwnym wypadku nadzieniem będzie sam banan :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    krysiek · 9 lat temu
    masło orzechowe jest tylko dla smaku jak rozumiem? nic nie wybuchnie jak pominę? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] używam zwykłego, cienkiego pędzelka, takiego jak do farbek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    jakiego pędzelka użyłaś? najbardziej boje sie tego smarowania...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 13 lat temu
    Musze wypróbować ten przepis;) śliczne Ci wyszły te czekoladki.
    Klau: W Lidlu jest kuwertura. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Klau[/b] w sklepach nie wiem, ale możesz zamówić na allegro. W tym przepisie możesz użyć również czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klau · 13 lat temu
    muszą być cudowne !! : )
    gdzie można dostać kuwerturę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Piękne! I takie apetyczne, że z chęcią bym się poczęstowała!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 13 lat temu
    Oj nie wytrzymam:( Podeślij mi jedną:) I powiem coś... belgijskie praliny i czekoladki nie umywają się do tych Twoich:) A mówią, że tam najlepsze. Teraz już nie, hehe...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jakie cudne! Wyglądają po prostu rewelacyjnie.
    POzdrowienia:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosiaa · 13 lat temu
    troche sie boje robic domowe czekoladki...bo ma slabosc do tych "kupnych", a domowe sa napewno jeszcze wspanialsze..boje sie, ze nie beda mogla sie im oprzec ;))
    Ale powoli rozjrze sie za foremka na czekoladki..kto wie ;-)8
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justin&Dorothy · 13 lat temu
    Jakie cudne te pralinki:) Bardzo fajny kształt mają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slodkiefantazje · 13 lat temu
    Piękne, aż chce się od razu schrupać. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 13 lat temu
    Jakie super! Już zaczynam szukać foremek na takie czekoladki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Manorio[/b] oczywiście, że nie mam nic przeciwko temu ;-) Możesz korzystać z przepisów. Po to one tu są :-) Pozdrawiam
    [b]Slyvvio[/b] dzięki :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    manoria · 13 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis :-) Może w końcu się zdecyduję na pralinki.
    Joasiu masz świetną stronę i rewelacyjne przepisy, z kilku już skorzystałam: Ciasto stracciatella z truskawkami czy Torty. Wszystko nam smakowało, dlatego pozwoliłam sobie umieścić je na swoim blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu... Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe przepisy...Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    slyvvia · 13 lat temu
    Wyglądają tak świetnie, że aż chciałoby się sięgnąć :D