Kartofelki marcepanowe to nic innego jak małe kuleczki uformowane z masy marcepanowej i obtoczone w niewielkiej ilości kakao (lub kakao wymieszanym z cynamonem). Pralinki te przygotowuje się najczęściej w okresie bożonarodzeniowym.
Składniki:
masa marcepanowa (domowa przygotowana według przepisu: "Marcepan" lub kupna)
kakao
Sposób przygotowania:
Z masy marcepanowej uformować kuleczki o średnicy ok. 1,5- 2cm.
Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. (Najlepiej jest zanurzyć palec wskazujący w kakao i rozsmarowywać go delikatnie na kulce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki, stąd też ich nazwa. W szybszym wersji, można oczywiście nasypać kakao do miseczki, wkładać pojedynczo kulki i potrząsać miską, aż obtoczą się w kakao).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 lat temu
Pamiętam te kartofelki ze szkoły podstwowej, robiliśmy je na jakichś zajeciach typu ZPT, tak zaczłęa się moja miłośc do marcepanów i trwa nieprzerwanie od 40 lat :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
10 lat temu
Mam pytanko. Zamierzam zrobić kartofelki z gotowej masy marcepanowej. Jak długo można je przechowywać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Dokładnie nie podam, ale bardzo długo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
12 lat temu
polecam też wypróbować wersję z cynamonem zamiast kakao. pychota ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Pióro·
13 lat temu
uwielbiam te kartofelki, koniecznie musze wyprobowac przepisy. nie sadzilam ze tak latwo mozna je zrobic, ze w ogole mozna je zrobic w domu, super ze jest przepis, napewno skorzystam:D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
13 lat temu
Ile masy potrzeba do obło zenia tortu o śr. 26 cm?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
ok. 400g.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidka·
13 lat temu
Uwielbiam marcepan.Zrobiam wedug twojego przepisu. Cudowne kartofelki mi wyszły. Serdecznie dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
To_lubię·
13 lat temu
Doskonały przepis, za który bardzo dziękuję :)
Kartofelki wyszły wyśmienite!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Czarek·
14 lat temu
Moje pytanie brzmi: Ile czasu takie kartofelki mogą przebywać poza lodówką? Chciałem je wręczyć, jako prezent mikołajkowy, ale musiałbym je zostawić dzień wcześniej. Nie zepsują/rozpłyną się?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nic im nie będzie jak poleżą jeden dzień (a nawet dłużej) w temperaturze pokojowej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
silasmaku·
14 lat temu
Uwielbiam marcepan, w postaci takich kartofelków musi być pyszny! ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Są cudowne! Idealne trufelki. Mój Ukochany je uwielbia. :)
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna Fadhel·
14 lat temu
Joanno! jestes moja idolka! Jakie piekne marcepanki wysypaly mi sie na ekran...pycha wygladaja..
Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za to spelnione zyczenie! ;)
Zuzanna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
asieja·
14 lat temu
idealne (o)krągłości.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kornik·
14 lat temu
kooocham marcepan!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-tka·
14 lat temu
wspaniałe!
bardzo lubię smak marcepanu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelajna·
14 lat temu
Wiesz, że śliczne:) . Wrócę do nich w czasie Bożego Narodzenia...
Pozdrawiam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
od-kuchni·
14 lat temu
Pyszne muszą być! Uwielbiam marcepan :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
danusia·
14 lat temu
pamiętam jak zawsze ciocia z Niemiec przywoziła nam takie kartofelki, kiedy u nas jeszcze nie były dostępne (: razem z siostrą je uwielbiałyśmy. Ale zapewne te domowe są znacznie pyszniejsze (: