Kartofelki marcepanowe to nic innego jak małe kuleczki uformowane z masy marcepanowej i obtoczone w niewielkiej ilości kakao (lub kakao wymieszanym z cynamonem). Pralinki te przygotowuje się najczęściej w okresie bożonarodzeniowym.
Składniki:
masa marcepanowa (domowa przygotowana według przepisu: "Marcepan" lub kupna)
kakao
Sposób przygotowania:
Z masy marcepanowej uformować kuleczki o średnicy ok. 1,5- 2cm.
Każdą kulkę obtoczyć w małej ilości kakao. (Najlepiej jest zanurzyć palec wskazujący w kakao i rozsmarowywać go delikatnie na kulce. Kakao powinno być niedużo tak, żeby marcepan lekko przez niego przebijał. Wówczas kuleczki będą przypominały ziemniaki, stąd też ich nazwa. W szybszym wersji, można oczywiście nasypać kakao do miseczki, wkładać pojedynczo kulki i potrząsać miską, aż obtoczą się w kakao).
Pamiętam te kartofelki ze szkoły podstwowej, robiliśmy je na jakichś zajeciach typu ZPT, tak zaczłęa się moja miłośc do marcepanów i trwa nieprzerwanie od 40 lat :D
uwielbiam te kartofelki, koniecznie musze wyprobowac przepisy. nie sadzilam ze tak latwo mozna je zrobic, ze w ogole mozna je zrobic w domu, super ze jest przepis, napewno skorzystam:D
Moje pytanie brzmi: Ile czasu takie kartofelki mogą przebywać poza lodówką? Chciałem je wręczyć, jako prezent mikołajkowy, ale musiałbym je zostawić dzień wcześniej. Nie zepsują/rozpłyną się?
Joanno! jestes moja idolka! Jakie piekne marcepanki wysypaly mi sie na ekran...pycha wygladaja..
Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za to spelnione zyczenie! ;)
Zuzanna
pamiętam jak zawsze ciocia z Niemiec przywoziła nam takie kartofelki, kiedy u nas jeszcze nie były dostępne (: razem z siostrą je uwielbiałyśmy. Ale zapewne te domowe są znacznie pyszniejsze (: