
Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja roztopiłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.
Składniki:
- 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
 - 25g wiórków kokosowych
 - 70g czekolady białej
 - 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować).
 - Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
 - Czekoladę białą razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przestudzoną masę kokosową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
 - Formę wstawić do lodówki.
 
| 
 Czas przygotowania:  | 
około 30 min. | |
| 
 Czas oczekiwania:  | 
około 1,5 godz. | |
| 
 Liczba sztuk:  | 
około 16 | |
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | niski | 

