Pralinki kokosowe

21 Komentarzy

Pralinki kokosowe

Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja roztopiłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.

Składniki:

  • 120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
  • 25g wiórków kokosowych
  • 70g czekolady białej
  • 30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować).
  2. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  3. Czekoladę białą razem ze śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Przestudzoną masę kokosową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  4. Formę wstawić do lodówki.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1,5 godz.
porcje

Liczba sztuk:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pralinki kokosowe

Pralinki kokosowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Jak długo można przechowywać te pralinki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 7 lat temu
    ile wychodzi pralinek z tego przepisu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Czekoladki wyszły przepyszne! Mój tata zjadł prawie całą porcję na raz!
    Uwielbiam robić czekoladki i czekam z niecierpliwością na kolejny przepis na nowe, pyszne nadzienie. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 10 lat temu
    Czekoladki są pyszne :) Masy kokosowej mi trochę mi zostało jak czekolada się już skończyła ale sama też jest pyszna więc się nie pogniewałam. Ogólnie przepis super :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Czarku[/b] należy użyć wiórków kokosowych. Nieprecyzyjnie napisałam, już poprawiam. Nie trzeba nic z nimi robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czarek · 11 lat temu
    Joanno, mam pytanie. Czy kokos musi być świeży, czy można w zastępstwie użyć wiórków? I jeśli tak, powinienem je wcześniej namoczyć, lub coś z nimi zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Izabelo[/b] kliknij na link w ostatnim zdaniu wstępu :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jzabela · 12 lat temu
    nie rozumie tego zadnie p.Joanno czy może mi je pani wytłumaczyć :utemperowaną kuwerturą. (Ja rozpuściłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej)... :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 13 lat temu
    Dziękuję [b]Joanno[/b], poczytałam o temperowaniu czekolady, spróbuję więc :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Natalio[/b] aby czekoladki były błyszczące powinno utemperować się kuwerturę. Z czekolady też się da (ja rozpuszczałam czekoladę). Przy rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej należy uważać, aby woda nie była za gorąca. Należy rozpuszczać powoli na małym ogniu. Zapraszam do przeczytania artykułu o rozpuszczaniu czekolady (menu: Przydatne linki/Praktyczne porady). Tam znajdziesz wskazówki jak rozpuszczać czekoladę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 13 lat temu
    Mam pytanie, co zrobić, by czekoladki były takie błyszczące? Bo u mnie po wyjęciu z foremki są matowe. W dodatku często się łamią :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 13 lat temu
    Wyglądają bardzo profesjonalnie. I aż dziwne że ja też mogę sama takie zrobić i zachwycić dzieci i gości. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnie · 13 lat temu
    Zrobię na pewno ! Jak tylko skończę remont w kuchni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asiek · 13 lat temu
    Wyglądają bardzo profesionalnie! Skoro można samemu wyczarować takie cudeńka, to po co kupować... Koniecznie do przetestowania!
    Pozdrawiam
    Asiek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tu-tusia · 13 lat temu
    Wyglądają niesmaowicie! Podziwiam, że to domowa robota :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Świetne trzeba sobie zapisać przepis. Ja niedawno robiłam moje pierwsze czekoladki i jestem zachwycona z jaką prostotą się je robi. Przygotowanie rozciągłe w czasie ale za to jaki efekt :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Nieziemskie pralinki! A jak smakują jak bounty to juz wiem,że oszaleję na ich punkcie.
    Piękne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Russkaya · 13 lat temu
    O jejciu, jakie one ładniutkie! Takie profesjonalne!:) Chyba w tygodniu pobawię się w cukiernika i zrobię te cudeńka :) Tylko żal będzie je jeść...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ulcik · 13 lat temu
    mniam, przepyszne!
    pozdrawiam , ulcik