Pralinki z Baileys

13 Komentarzy

Pralinki z Baileys

Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.

Składniki:

  • 100g biszkoptów podłużnych
  • 150ml likieru Baileys
  • 150g mlecznej kuwertury lub czekolady

Dodatkowo:

  • 30g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
  4. Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2

  1. Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
  2. Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
  3. Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 35

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pralinki z Baileys Pralinki z Baileys
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirek · 10 lat temu
    Witam,

    Chciałem zapytać: jak długo postoją takie pralinki? Mam imprezę w sobotę i nie wiem kiedy najlepiej wykonać te praliny. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz już je zrobić. O przechowywaniu pralinek napisałam w ostatnim punkcie przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Czy czekoladę mleczną mogę zastąpić gorzką, taką 70%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feeria Smaków · 13 lat temu
    Cudowne. Kocham ten likier, więc pralinki na pewno są doskonałe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Fiolunka · 13 lat temu
    Świetny przepis - jestem wielką fanką Baileysa, więc myślę że przepis nie długo znajdzie amatorów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    są przepyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 13 lat temu
    Juz spisalam przepis! ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    są... wspaniałe!
    rety. to mnie załatwiłaś...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 13 lat temu
    Muszą obłędnie smakować. A wyglądają cudnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Jakie one cudowne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 13 lat temu
    Jestem zakochana w Baileys...mam jeszcze cala butelke, mam czekolade...nie mam biszkoptow :( Jutro sklep i probuje Twoj przepis. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zauberi · 13 lat temu
    wyglądają przepysznie i ten likier ;)