
Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.
Składniki:
- 100g biszkoptów podłużnych
 - 150ml likieru Baileys
 - 150g mlecznej kuwertury lub czekolady
 
Dodatkowo:
- 30g kakao
 
Sposób przygotowania:
- Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
 - W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
 - Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
 

- Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
 - Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
 - Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.
 
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 35  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 