Pyszne pralinki z dużą ilością likieru Baileys. Są mięciutkie i delikatne. Rozpływają się dosłownie w ustach.
Składniki:
100g biszkoptów podłużnych
150ml likieru Baileys
150g mlecznej kuwertury lub czekolady
Dodatkowo:
30g kakao
Sposób przygotowania:
Biszkopty połamać na nieduże kawałki. Wsypać do miski, zalać likierem i zostawić na 30 minut.
W międzyczasie kuwerturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzoną, ale płynną kuwerturę (czekoladę) wlać do biszkoptów i wymieszać.
Przy pomocy dużego noża rozsmarować masę, na desce wyłożonej papierem do pieczenia, na prostokąt o wymiarach ok. 14x 15cm. Z wierzchu posypać ok. 10g kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie odwrócić masę do góry papierem. (Najlepiej położyć na masę drugą deskę i całość odwrócić). Ściągnąć papier i posypać 10g kakao.
Masę pociąć na pralinki o wymiarach 2x 3cm. Boki pralinek obtoczyć w pozostałym kakao. Pralinki schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Przechowywać w puszcze lub plastikowym pojemniku w lodówce do 6- 8 dni.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Dr. Oetker Weihnachtsbacken von A- Z”.