
Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
 - 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
 - 100g posiekanych migdałów bez skórki
 - 100g masy marcepanowej
 - 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
 
Dodatkowo:
- kakao
 
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Wmieszać przyprawę do piernika.
 - Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
 - Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
 - Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).
 

- Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 15  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 