Smaczne, czekoladowe trufle z kawałkami migdałów. Aromatyczne dzięki masie marcepanowej i przyprawie korzennej.
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g posiekanych migdałów bez skórki
100g masy marcepanowej
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
kakao
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Wmieszać przyprawę do piernika.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce lub pokroić drobno i zmiksować z masą czekoladową. (Masa powinna lekko zgęstnieć). Wmieszać posiekane migdały.
Masę wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki, aby zgęstniała.
Zanurzać ręce w zimnej wodzie i formować kuleczki. Układać je na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. (Masa jest bardzo miękka. Moczenie rąk w wodzie ułatwia formowanie kulek. Gdyby masa była jednak za rzadka, można ją jeszcze zmiksować, aby zgęstniała lub dodać trochę kakao).
Schłodzone trufle obtoczyć w kakao. (Najprościej jest włożyć kulkę do miseczki z kakao i potrząsać miską, aż kakao całą ją oblepi).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
aga·
13 lat temu
Jak dlugo mozna je przechowywac,chcialabym zrobic je na prezenty swiateczne,to kiedy najlepiej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Do tygodnia czasu w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ewelina·
14 lat temu
Pralinki zrobione! Rewelacja, polecam kazdemu. w sam raz do pysznej kawy. Moje niestety musza cały czas lezec w lodówce. dodałam moze za duzo smietanki i sa troszke sie rozpływaja, ale w smaku pyszne. Pozdrawaim
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiosenka27·
15 lat temu
Bardzo lubię takie maleńkie cuda. Na raz do buzi:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
tjaryma·
15 lat temu
Ładne i oryginalne. Na pewno się lepiły jak robiłaś. ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cukrowa Wróżka·
15 lat temu
w sezonie upominkowym mogą być przydatne. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
15 lat temu
Wyglądają niezwykle . Musze kiedyś spróbować zrobić takie pralinki.
Pozdrawiam:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula·
15 lat temu
prezentują się idealnie!
udanego weekendu!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
cudawianki·
15 lat temu
uwielbiam wszelakie pralinki, wiec na pewno te tez by mi smakowaly! :-)