Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.
Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.
Składniki:
40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
40 migdałów
ok. 200g masy marcepanowej
ok. 200g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
Witam, czy można użyć też innego nadzienia, jeśli tak - to czy możesz jakieś polecić? I mam pytanie techniczne - jak zanurzasz pralinki w czekoladzie - jak je "trzymasz" lub "wyciągasz", że nie ma po tym śladu później na powierzchni?
Jako nadzienie mogą być różne orzechy lub np. masło orzechowe.
Obtoczony w marcepanie owoc zanurz w roztopionej czekoladzie. (Najlepiej aby miseczka była nieduża, wtedy będzie wyższy poziom roztopionej w niej czekolady). Wyciągaj np. widelcem.
Ja odnośnie czekolady mam zapytanie czy to jest zwykła czekolada gorzka np wedla czy kuwertura ? bo Widzę że jest gładka i jednolita oraz czy jest ze śmietanką ?
Witam. Dopiero znalazłam tę stronkę i mam zamiar wypróbować parę przepisów, bo wyglądają naprawdę smakowicie:) Widzę, jednak, że większość pań komentuje wygląd wypieków a nie to jak im wyszły. Czy któraś z pań robiła te owoce i może napisać jak wychodzą smakowo? czy np. lepiej moczyć w alkoholu. Pozdrawiam