
Suszone śliwki kalifornijskie i daktyle z migdałem w środku, owinięte masą marcepanową i oblane czekoladą smakują po prostu wyśmienicie. Są bogate smakowo i łatwe do przygotowania.
Od Was zależy ile owoców chcecie przygotować. Poniżej podaję orientacyjną ilość składników na 40 sztuk.
Składniki:
- 40 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich lub suszonych daktyli bez pestek
 - 40 migdałów
 - ok. 200g masy marcepanowej
 - ok. 200g czekolady gorzkiej
 
Sposób przygotowania:
- Do środka każdej śliwki (daktyla) włożyć migdał.
 - Owoce owinąć w masę marcepanową. (Można dla ułatwienia masę marcepanową rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Ja odrywałam masę po kawałku i formowałam ją w rękach).
 - Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
 - Owoce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
 
| 
 Czas przygotowania:  | 
||
| 
 Ilość sztuk:  | 
 ok. 40  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | średni | 
 
 