Frużelina wiśniowa z amaretto

Napisz komentarz
Frużelina wiśniowa z amaretto

Frużelina wiśniowa z dodatkiem likieru amaretto, który dodaje fajnego, migdałowego aromatu. Frużelina wiśniowa jest słodko- kwaśna. Może być dodatkiem do tortów, ciast, gofrów, naleśników, lodów i innych deserów. Wspaniale wzbogaca ich smak. Przygotowuję ją na mrożonych wiśniach. (Niestety nie mam dostępu do świeżych nawet w sezonie, a szkoda).

Składniki na ok. 400 ml:

  • 300 g wiśni mrożonych, wydrylowanych (bez dodatku cukru)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier.
  2. Podgrzewać na średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie zmiękną. Następnie zagotować.

2

  1. W międzyczasie wymieszać w miseczce trzepaczką amaretto ze skrobią. Dodać do wiśni i zagotować, mieszając łyżką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

3

  1. Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.

Uwaga:

* Taka frużelina może być przechowywana w lodówce do 2 dni. W lodówce zrobi się gęstsza.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 400 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Frużelina wiśniowa z amaretto Frużelina wiśniowa z amaretto
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!