Frużelina wiśniowa z amaretto
Frużelina wiśniowa z dodatkiem likieru amaretto, który dodaje fajnego, migdałowego aromatu. Frużelina wiśniowa jest słodko- kwaśna. Może być dodatkiem do tortów, ciast, gofrów, naleśników, lodów i innych deserów. Wspaniale wzbogaca ich smak. Przygotowuję ją na mrożonych wiśniach. (Niestety nie mam dostępu do świeżych nawet w sezonie, a szkoda).
Składniki na ok. 400 ml:
- 300 g wiśni mrożonych, wydrylowanych (bez dodatku cukru)
- 100 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 100 ml likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
- Zamrożone wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier.
- Podgrzewać na średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie zmiękną. Następnie zagotować.
- W międzyczasie wymieszać w miseczce trzepaczką amaretto ze skrobią. Dodać do wiśni i zagotować, mieszając łyżką. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Garnek ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
Uwaga:
* Taka frużelina może być przechowywana w lodówce do 2 dni. W lodówce zrobi się gęstsza.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 400 ml |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 13470
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!