Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej. (Zaczyn jest bardzo gęsty).
Przygotować namoczone płatki owsiane. Płatki zalać wrzątkiem i mieszać łyżką, aż zaczną mięknąć. Masę pozostawić na co najmniej 2- 3 godziny w temperaturze pokojowej lub lepiej włożyć ją na noc do lodówki. (Miskę z płatkami przykryłam talerzem).
Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w lekko ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, łącznie z zaczynem i namoczonymi płatkami owsianymi, podzielonymi na małe kawałki. Ciasto zagnieść robotem ręcznym z hakami lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać ciasto najpierw przez 10 minut na niskich obrotach, a następnie 4 minuty na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie ciasto zagnieść chwilę ręką i uformować owalny bochenek. Ciasto zwilżyć wodą i obtoczyć z każdej strony w płatkach owsianych. (Ja nie zwilżałam. Ciasto jest klejące i płatki się od razu do niego przyklejają).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej o długości 25 cm, złączeniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 70- 90 minut. (Ciasto powinno wypełnić formę. U mnie w upalne dni ciasto potrzebuje ok. 40 minut na wypełnienie formy).
Na dolnej szynie piekarnika ustawić jedną blachę. Piekarnik razem z blachą rozgrzać do temperatury 240°C (grzałka góra- dół).
Chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość ok. 1,5 cm.
Formę keksową z ciastem ustawić na drugiej blasze. Blachę wsunąć szybko do piekarnika na poziom wyżej niż dolna blacha. Do dolnej, rozgrzanej blachy wlać szklankę wody (uwaga na parę) i zamknąć piekarnik. Woda zapewni odpowiednią wilgoć w piekarniku, która sprawi, że chleb mniej pęknie.
Od razu obniżyć temperaturę do 200°C. Po 5 minutach pieczenia uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wkładając między drzwiczki, a piec łyżkę drewnianą. Tak pozostawić na 1- 2 minuty, aby para mogła wyparować. Następnie zamknąć piekarnik. Chleb piec łącznie ok. 40- 45 minut, aż się zarumieni na kolor orzecha laskowego. (Ja piekłam cały czas w temperaturze 200°C ok. 60 minut).
Po upieczeniu od razu wyciągnąć chleb z formy i położyć go na kratkę kuchenną. (Sprawdzić, czy od dołu jest dobrze wypieczony). Pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Das große Buch vom Brot“ A. Simon, M.T. Simon, A. Schmidt