Chleb słońce

5 Komentarzy
Chleb słońce

Chleb mieszany na zakwasie w kształcie słonecznika z dużą ilością ziaren sezamu, słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo nam odpowiada, choć preferencje u nas w domu co do chleba są różne. Dzieci wolą jasne chleby, ja ciemne, a mąż mieszane, ziarniste. Ten smakuje każdemu. Jest na tyle jasny, że dzieci go chętnie jedzą, a mi odpowiada ta duża ilość ziaren w środku i na zewnątrz ;). Chleb jest duży, ma ok. 26 cm średnicy.

Składniki na 1 okrągły bochenek o śr. ok. 26 cm:

Zaczyn:

Namoczone ziarna:

  • 60 g ziaren słonecznika
  • 40 g sezamu (łuskanego)
  • 40 g siemienia lnianego
  • 140 g gorącej wody

Ciasto chlebowe:

  • zaczyn (podane powyżej)
  • namoczone ziarna (podane powyżej)
  • 40 g mąki żytniej typu 1150
  • 250 g mąki pszennej T 65 lub typu 550
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 260 g wody
  • 13 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Dodatkowo:

  • ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej (lub optymalnie w temperaturze 26°C).
  2. Przygotować namoczone ziarna. Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć chwilę na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Wszystkie ziarna zalać gorącą wodą i pozostawić na 1- 2 godzin.
  3. Po 16 godzinach przygotować ciasto chlebowe. Wszystkie składniki na ciasto chlebowe zagnieść 7 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ręcznie czas zagniatania powinien wynosić co najmniej 12 minut). Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Okrągły koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek, zwilżyć go wodą i obtoczyć w mieszance ziaren słonecznika, sezamu i siemienia. (Ja ciasta nie zwilżałam. Jest wystarczająco klejące i ziarna same się do niego przyklejają). Przełożyć do koszyka złączeniem do góry i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu (ok. 30- 32°C) do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. (Ciasto powinno wypełnić koszyk).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szybko naciąć boki (jak na zdjęciach). Blachę wsunąć na drugą szynę od dołu, spryskać z góry wodą i piec najpierw 15 minut. Po 15 minutach uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę. Temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec chleb kolejne 45 minut. (U mnie wystarczyło 35 minut. Sprawdzić, czy chleb jest upieczony, ostukując go od spodu. Powinien wydać głuchy dźwięk).
  7. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Rustikale Brote aus deutschen Landen”, Gerhard Keller.

Chleb słońce Chleb słońce Chleb słońce
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Witam. Czy typ mąki musi być dokładnie taki jak podany w danym przepisie? Czy jednak mogę użyć np. 720 zamiast 1150?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Nie modyfikowałam nigdy tego przepisu. Możliwe, że będzie potrzebne trochę mniej wody.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Znakomity (heart) jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam. Wychodzi jak z prawdziwej piekarni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Dzięki za przepis! Chleb pycha! Zrobiłam dwa i są zapasy na najbliższy tydzień ;)