Co do samego smaku to jest dobry. Także na pewno będę chciała go piec.
Chleb ziemniaczany bezglutenowy
Pierwszy, smaczny chleb bezglutenowy jaki upiekłam dla mojej córci, u której niestety niedawno zdiagnozowano celiakię. Pierwszy chleb jaki upiekłam był nie za fajny. Ten jest nawet smaczny, mocno wilgotny, chociaż do smaku chleba bezglutenowego trzeba się przyzwyczaić.
Dodatek ziemniaków zadecydował, że zdecydowałam się na ten chleb. Ziemniaki dodają zwykłemu chlebowi więcej wilgotności i tak samo jest w przypadku chleba bezglutenowego, który potrzebuje jej szczególnie dużo.
Ten chleb upiekłam już dwa razy. Córcia je go bez żadnych protestów, a bałam się o to bardzo, bo ona jest strasznie wybredna i mało w ogóle je.
Dużą zaletą tego chleba jest to, że do jego wypieku można użyć pojedynczych mąk bezglutenowych (a jeszcze lepiej zmielić samemu ziarna) bez konieczności korzystania z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych.
Więcej o chlebie bezglutenowym, jego przechowywaniu itp. możecie przeczytać tutaj.
Uwaga: Należy upewnić się, że mąki i ziarna są bezglutenowe.
Składniki:
- 200g mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
- 150g mąki ryżowej (lub zmielonego ryżu)
- 150g mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej)
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 200g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 30g sezamu
- 30g siemienia lnianego
- 2 płaskie łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mąki wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać 150ml lekko ciepłej wody i cukier. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 minut. do wyrośnięcia.
- W międzyczasie ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Można przecisnąć je również przez praskę do ziemniaków).
- Chłodne ziemniaki, ziarna, sól i 300ml lekko ciepłej wody dodać do wyrośniętego zaczynu. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą na jednolitą masę.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Formę keksową (o długości 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i posypać mąką bezglutenową (np. gryczaną).
- Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i pozostawić, aż ciasto wypełni całą formę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
- Formę włożyć do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 15 minut. Następnie wyciągnąć chleb z formy, piekarnik wyłączyć, chleb wstawić jeszcze na 15 minut do gorącego piekarnika. (Dzięki temu będzie chrupiący).
- Kolejno wyciągnąć chleb z piekarnika, położyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony: einfachglutenfrei
Czas przygotowania: |
ok. 15 min. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 1 godz. | |
Czas pieczenia: |
ok. 45 min. | |
Liczba porcji: |
ok. 20 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | wysoki |