Chleb żytni z otrębami

Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.
Składniki:
- 300g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 100g mąki pszennej (zwykłej)
- 30g otrębów żytnich
- 1 łyżeczka soli
- ewentualnie szczypta kminku
- 200g zakwasu żytniego
- 200ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- Mąki (żytnią i pszenną), otręby, sól i kminek wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać i ogrzać przez 5 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C. (Można również włączyć piekarnik na grzanie góra- dół).
- Po wyciągnięciu z piekarnika, przesypać wszystko do miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać, chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. (W razie konieczności dodać trochę wody lub mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 10 minut.
- Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną żarówką) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i nacisnąć kilkakrotnie, aby pozbawić je gazu. Uformować bochenek.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać dobrze mąką lub otrębami. Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- 5 godzin, aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość. (U mnie rosło prawie 6 godzin).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Przed włożeniem chleba, piekarnik spryskać wodą. Piec ok. 30- 35minut, aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika. Najlepiej rozkroić na następny dzień.
Smacznego.
Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.


- 10 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.