Chleb żytni z otrębami

10 Komentarzy

Chleb żytni z otrębami

Ciemny, żytni chleb z dodatkiem otrębów. Z przepisu otrzymamy nieduży, ale konkretny bochenek chleba o wilgotnym, dość zwartym miąższu i twardej, chrupiącej skórce. Jest aromatyczny i ma lekko kwaśny smak. Jego jedyną wadą jest kilkugodzinny czas wyrastania. Chleb pozostaje dość długo świeży.

Składniki:

  • 300g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 100g mąki pszennej (zwykłej)
  • 30g otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka soli
  • ewentualnie szczypta kminku
  • 200g zakwasu żytniego
  • 200ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Mąki (żytnią i pszenną), otręby, sól i kminek wsypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać i ogrzać przez 5 min. w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 100°C. (Można również włączyć piekarnik na grzanie góra- dół).
  2. Po wyciągnięciu z piekarnika, przesypać wszystko do miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać, chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. (W razie konieczności dodać trochę wody lub mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać przez 10 minut.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną żarówką) do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i nacisnąć kilkakrotnie, aby pozbawić je gazu. Uformować bochenek.
  5. Koszyk do wyrastania chleba posypać dobrze mąką lub otrębami. Ciasto przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3- 5 godzin, aż ciasto ponownie podwoi swoją objętość. (U mnie rosło prawie 6 godzin).
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230°C.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Przed włożeniem chleba, piekarnik spryskać wodą. Piec ok. 30- 35minut, aż skórka zbrązowieje. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika. Najlepiej rozkroić na następny dzień.

Smacznego.

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb żytni z otrębami

Chleb żytni z otrębami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 4 lat temu
    Papier do pieczenia z kontaktem z żywnością jest bezpieczny z żywnością zarówno suchą, wilgotną jak i tłustą do temperatury 220 stopni. Dwa kolory papieru są w sprzedaży brązowy i biały. Brązowy papier do pieczenia ma naturalny kolor, biały papier zyskuje kolor dzięki wybieleniu, które może przebiegać z użyciem chloru (metoda szkodliwa) lub nadtlenku wodoru (metoda bezpieczna).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b]ten chleb nie wychodzi wysoki (widać na zdjęciach). Może ewentualnie spróbować zmniejszyć ilość wody. Mogę jeszcze doradzić, aby postępować szybko przy przekładaniu ciasta z koszyka na blachę i nacinaniu. Im krócej to trwa tym ciasto mniej zdąży się rozjechać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Witam, robiłam chlebuś trzeci raz, jest pyszny, ale ani raz nie wyrósł mi za bardzo... Co robię źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Dago[/b] zamiast koszyka możesz użyć miski lub durszlaka. Powinnaś ją/ go wyłożyć ściereczką i posypać obficie mąką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daga · 11 lat temu
    aleja nie mam koszyczka nie wiem o co chodzi...da się bez?? ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Chlebek wychodzi super. Polecam ten przepis, bo sama sprawdziłam. Robiłam go na zakwasie,który zrobiłam z przepisu podanego na stronie. Zakwas robię na mące żytniej razowej i udał się bez problemu. Chlebki na zakwasie są o niebo smaczniejsze od tych na drożdżach, ale wymagają trochę więcej pracy i serca. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Cudownie wyglada ten chlebek :) Pełen profesjonalizm.
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta @ I love break · 12 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis. Chleb to nie lada wyzwania. A zrobić taki ładny w środku, to chyba podwójne :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 12 lat temu
    zawodowo!
    perfekcyjny bochenek. wygląda... tak jak powinien wyglądać prawdziwy chleb żytni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 12 lat temu
    chleb jak z profesjonalnej piekarni a moze nawet lepszy.