Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

9 Komentarzy

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.

Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę. 

Składniki:

  • 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
  • 100g suszonych śliwek bez pestek
  • ⅓ szklanki zakwasu żytniego
  • 375ml letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki pokroić drobno.
  2. Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
  3. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
  4. Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
  5. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  6. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
  7. Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:
1 szklanka= 250ml

Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.

Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Chleb z ziarnami i śliwkami

 

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]julsą[/b] aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julsą · 10 lat temu
    ile powinien wyrastać ten chleb za pierwszym razem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 10 lat temu
    Mam troszkę inny przepis ale chleb jest genialny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zorra · 12 lat temu
    Perfect loaf, love it!

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Ja zakwasu nie mam, ale dla takiego chlebka warto by było wyhodować :) Piękny Ci wyszedł :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Beciaku[/b] śliwki są wyczuwalne, nie bardzo, ale jednak. Przez to chleb jest delikatnie słodki. Nie ma ich dużo. Kawałki śliwek występują sporadycznie w chlebie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beciak · 12 lat temu
    Dzień chleba.Nawet nie wiedziałem o czymś takim. A ten smak śliwek to czuć w tym chlebie, bo nie lubię ich smaku a chce ten chlebek zrobić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Andrzej · 6 lat temu
      zamiast śliwek daj żurawiny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Przepiękny, pyszny chlebek.
    :)
    Wspaniały ten Dzień Chleba.
    Pozdrowienia