Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami

Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.
Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę.
Składniki:
- 500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
- ½ płaskiej łyżeczki cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 łyżki sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka pestek z dyni
- ½ szklanki otrębów pszennych lub żytnich
- 100g suszonych śliwek bez pestek
- ⅓ szklanki zakwasu żytniego
- 375ml letniej wody
Sposób przygotowania:
- Śliwki pokroić drobno.
- Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
- Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
- Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
- Piekarnik rozgrzać do 200°C.
- Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
- Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.


- 9 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.