Smaczny chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren sezamu, słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni. Chleb ma zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i delikatnie słodkawy smak, dzięki dodatkowi suszonych śliwek.
Ten chleb upiekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012, który prowadzony jest jak co roku przez Zorrę.
Składniki:
500g mąki pszenno- żytniej (lub pszennej- chlebowej typ 750)
Mąkę wsypać do miski. Dodać cukier, sól, wszystkie ziarna, otręby, śliwki i zakwas.
Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od ręki i miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (optymalnie w temperaturze 25°C).
Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem. Przykryć ściereczką i pozostawić, aż podrośnie. (Zostawiłam na godzinę).
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10minut. Po 10minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 50 minut.
Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Przepis z książki: „Upiecz swój chleb” Barbary Jakimowicz- Klein.
[b]Beciaku[/b] śliwki są wyczuwalne, nie bardzo, ale jednak. Przez to chleb jest delikatnie słodki. Nie ma ich dużo. Kawałki śliwek występują sporadycznie w chlebie.