Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

13 Komentarzy

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.

Składniki:
Zaczyn pszenny:

Ziarna:

  • 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
  • 75g wody
  • 8g soli

Ciasto chlebowe:

  • Zaczyn pszenny (podany powyżej)
  • ziarna (podane powyżej)
  • 132g mąki pszennej typu 550
  • 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 135g wody
  • 4g świeżych drożdży
  • 10g miodu

Sposób przygotowania:

  1. 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
  2. Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
  4. Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

05

  1. Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Czy ziarna wraz z całą wodą trafiają do ciasta? Czy wodę należy odlać? ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Mój faworyt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza53 · 3 lat temu
    Chleb bardzo dobry! Ładnie wyrasta. Na drugi raz piekę z podwójnej porcji!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcela · 7 lat temu
    Witam. Piekę od jakiegoś czasu chlebki na drożdżach w maszynie do pieczenia chleba. Chciałabym zacząć w końcu piec na zakwasie. Tyle, że nie wiem który przepis mogłabym w takiej maszynie upiec aby wyszedł ładny chlebek. Swoją maszynę mam na 1000 g, ewentualnie mogę pożyczyć od mamy na 1250 g chleba. Wiem, że to dziwne ale nie mam piekarnika. Bardzo proszę o jakieś sugestie i odp jeżeli nawet nic się tutaj dla mnie nie znajdzie. Może ktoś zna jakąś str z takimi przepisami?! Pozdrawiam serdecznie wszystkich i życzę udanych wypieków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Olu[/b] powinien.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OLA · 10 lat temu
    Czy początkowy proces musi trwać 16 godzin ? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Żaneto[/b] drożdże możesz teoretycznie pominąć, chociaż ja jeśli jest podane w przepisie to je dodaję. W tym przepisie jest ich niedużo, więc możesz zrobić bez nich. Nie dodawałabym dodatkowo zakwasu, bo chleb może wyjść bardziej kwaśny. Najwyżej będzie dłużej wyrastał.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 10 lat temu
    Czy zamiast dodawać drożdży można dać po prostu więcej zakwasu? Nie lubię dodawać drożdży do chleba...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    ja mam pytanie.pierwszy raz piekłam chleb,zrobiłam zakwas według podanego przepisu.chleb piekłam w foremce..(nie wiem czy dobrze)wyszedł mi ciężki i wilgotny..coś chyba zle zrobiłam.proszę o odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Beato[/b] moim zdaniem najlepszy jest papier do pieczenia. Radziłabym go kupić. Zastępczo możesz posmarować blachę olejem, margaryną lub masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 11 lat temu
    czy zamiast papieru do pieczenia można użyć foli aluminiowej lub wysmarować blachę tłuszczem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Mazurkiewicz · 11 lat temu
    Chlebek jest przepyszny. Upieklam wczoraj o 16 tej z potrójnej porcji dla 4 osób - dziś skończył się o 19tej :) . Jutro pora na chleb z ziarnami i śliwka oraz pszenno-żytni z siemieniem lnianym. W planie mam wypróbowanie wszystkich : )