Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza. Chleb piecze się na mące pszennej i pszennej pełnoziarnistej, na zakwasie z małą domieszką drożdży. Chleb ma chrupiącą skórkę oraz miękki, średnio porowaty miąższ zawierający zdrowe ziarna siemienia lnianego, sezamu oraz słonecznika.
Składniki:
Zaczyn pszenny:
- 42g mąki pszennej typu 550
- 52g wody
- 8g zakwasu żytniego
Ziarna:
- 63g ziaren (np. siemienia lnianego, sezamu i słonecznika)
- 75g wody
- 8g soli
Ciasto chlebowe:
- Zaczyn pszenny (podany powyżej)
- ziarna (podane powyżej)
- 132g mąki pszennej typu 550
- 175g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 135g wody
- 4g świeżych drożdży
- 10g miodu
Sposób przygotowania:
- 16 godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem) należy przygotować zaczyn i ziarna. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 16 godzin. Ziarna wymieszać z wodą i solą i pozostawić na 3 godziny. (lepiej dłużej), a następnie wstawić do lodówki. (Ja pozostawiłam przykrytą miskę z ziarnami i wodą na noc, na blacie).
- Po 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 5 minut na najniższych obrotach, następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 10- 15 minut.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W połowie, czyli po 45 minutach, złożyć raz ciasto.
- Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz. (optymalnie w temperaturze 24°C).

- Piekarnik rozgrzać do 250°C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto). Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec z parą ok. 40- 45 minut. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.


- 13 Komentarzy
- Regulamin
- Zarejestruj
lub pisz komentarz jako gość
Chleb w klasycznych przepisach
W dziale Chleby czekają tradycyjne przepisy, takie jak wiejski chleb francuski, chleb pszenny razowy czy najprostszy chleb pszenny. To idealne propozycje na domowe pieczywo o miękkim miąższu i złocistej, chrupiącej skórce.
Przepisy na chleb na zakwasie
Wśród przepisów wyróżniają się chleby na zakwasie — chleb żytnio-pszenny na zakwasie, chleb z Paderborn – żytni na zakwasie czy chleb orkiszowy na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu aromat, dłuższą świeżość i tradycyjny charakter.
Bogactwo ziaren w przepisach na chleb
Kategoria Chleby obejmuje przepisy takie jak chleb pszenno-żytnio z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy z ziarnami na zakwasie czy chleb orzechowy. Ziarna, nasiona i orzechy dodają wartości odżywczych i wyjątkowej tekstury.
Nowoczesne przepisy na chleb dietetyczny
Znajdziesz tu również dietetyczne przepisy jak keto chleb wieloziarnisty, keto chleb z siemienia lnianego, keto chleb migdałowo-twarogowy i chleb zmieniający życie. To zdrowe bochenki bez mąki, pełne ziaren i bogatych składników.