
Chleb żytnio- pszenny z dodatkiem kminku i kolendry. Nie wszyscy przepadają za kminkiem. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Chleb jest chrupiący i mało porowaty.
Składniki:
Zaczyn:
- 156g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej typ 2000)
 - 130g wody
 - 8g zakwasu żytniego
 
Ciasto chlebowe:
- zaczyn (podany powyżej)
 - 234g mąki pszennej typu 550
 - 136g wody
 - 7g kminku
 - 3g kolendry
 - 7g soli
 - 5g świeżych drożdży
 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 14- 16 godzin.
 - Po 14- 16 godzinach wszystkie składniki na ciasto chlebowe połączyć i zagniatać robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta) przez 3 minuty na najniższych obrotach. Następnie zwiększyć obroty o 1 stopień i zagniatać ciasto przez kolejne 7- 10 minut. (Ciasto powinno być elastyczne).
 - Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz. (najlepiej w temperaturze 25- 26°C).
 - Koszyk do wyrastania chleba posypać mąką. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 50- 60 minut.
 

- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i naciąć w paru miejscach. (Delikatnie naciąć np. żyletką, nie naciskając na ciasto).
 - Piec w nagrzanym piekarniku 15minut w temperaturze 250°C z parą i następnie 25 minut w temperaturze 230°C bez pary.
 
Smacznego.
Przepis pochodzi z blogu Lutza.

