Chleb z ziemniakami

60 Komentarzy

Chleb z ziemniakami

Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka :)

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • sól (do ziemniaków)
  • 600g mąki pszennej typu 550
  • 42g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 175ml lekko ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut

02

Ciasto zaraz po uformowaniu.

03

Ciasto po 30 minutach.

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
  2. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta. · 8 dni temu
    Przepyszny chlebek , robiłam wszystko jak w przepisie . Wyszedł boski 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 1 miesięcy temu
    Super chleb. Upiekłam z 2/3 surowców w blszce keksówce 25cm. Leciutki, smaczy, ale nie wiem czy długo poleży😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grazyna · 2 lat temu
    Nie ma tak latwego przepisu i bardzo dobrego chleba.zaden chleb ni wychodzi tak dobry.Grazyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dodaje do niego prażona cebulkę . Super chlebek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Terea · 4 lat temu
    Ile to na szklanki 300 gram ziemniaków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dawid · 3 lat temu
      Ugotuj ziemniaki i włóż do szklanki. Opowiedz o tym ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Beata · 2 lat temu
        dowartosciowales sie? dziewczyna zapewne nie miala wagi a ziemniaki przecisniete przez praske maja stala objetosc
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidia · 4 lat temu
    Bardzo smaczny i wcale nietrudny do zrobienia.Polecam niezdecydowanym bo naprawdę warto.A ja ze swojej strony bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Leszek · 4 lat temu
    Ja dodaję do chleba pokrojone odciśnięte oliwki zielone i suszone pomidory. Oliwę z pomidorów dużo tymianku dwie łyżki. Reszta bez zmian. Pół bochenka na ciepło, drugie pół to już fantazja dla wszystkich chętnych...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tadeusz · 4 lat temu
    Super. Naprawdę bardzo łatwy do zrobienia i wręcz wspaniały smak. Troszkę przypomina mi on smak dzieciństwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Wspaniały chleb! Szybko się go robi, rośnie ogromny, zachowuje świeżość kilka dni. Chleb jest zwarty, ale równocześnie puszysty. Raczej niezbyt wilgotny. Taki w sam raz. Będę korzystać z tego przepisu częściej:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 4 lat temu
    Robiłam, i potwierdzam,że jest przepyszny!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Czy ten przepis nadaje się także do pieczenia w automacie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pola · 4 lat temu
    mam tylko suche drożdże. ile muszę użyć w tym przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    artx · 4 lat temu
    super, najlepszy z wypróbowanych, można spokojnie dodać kilka łyżek ziaren słonecznika lub dyni, aktualnie testuje zioła prowansalskie, zamierzam też suszone pomidory. Najlepszy chlebek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Catrina · 5 lat temu
    Chleb jest genialny! Takiego przepisu szukałam..
    Chleb jest przepyszny, wilgotny, nie kruszy się, a co dla mnie było zaskoczeniem, jest równie pyszny na drugi, a nawet na trzeci dzień! Pokrywam ten przepis na zawsze ❤️
    Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rilla · 5 lat temu
    To jest chleb to nie jest chlebek !
    Supet łatwy w przygotowaniu genialnie wyrósł pięknie sie upiekł
    Dodalam garść ziaren słonecznika oraz garść płatków owsianych wiec oczywiście zwiększyłam ilość płynu o 100 ml Wykorzystałam jako płyn wodę w której gotowały sie ziemniaki
    Na wierzch tez słonecznik płatki owsiane i gruboziarnista sól
    Po upieczeniu chleba dopiekłam jeszcze kilka minut spód aby był chrupiący z góry i z dołu
    PYSZNY!
    Gratuluje przepisu z przyjemnością z niego korzystam ... lekko modyfikując ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nela · 6 lat temu
    Czy można pięć w keksowkach
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 3 lat temu
      Tak, podzieliłam na dwie keksowki po 30cm. Chlebki wyszly Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    czy może być mąka typ 500, bo tylko taką znalazłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 7 lat temu
    Pieke duzo roznych chlebkow, ale ten najlepszy.Ja po upieczeniu dodatkowo przesmarowuje wierch chlebka pedzelkiem maczanym w zimnej wodzie. Po przestygnieciu chlebek ma wtedy sliczna ,blyszczaca i chrupiaca skorke.Tak naprawde podpatrzylam jak to robia zawodowi piekarze.Smacznego!!!!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Refael72 · 7 lat temu
    Znowu zrobiłem chleb. Dodatkowo dodałem suszone pomidory.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Refael72 · 7 lat temu
    Dopiero zaczynam przygodę z piekarnictwem, więc zrobiłem trochę błędów.
    Zapomniałem o jajku.
    Za długo miesiłem ciasto i wyszedł klajster (udało się odratować poprzez dodanie mąki).
    Ale wyszło.
    I koleżanki chwalą .