Z przepisu wychodzi duży bochenek o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Jest bardzo smaczny. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatny żółty kolor. Gdybym sama nie piekła tego chleba, nigdy nie domyśliłabym się, że w środku są ziemniaki. Z czego bardzo się cieszę, bo obawiałam się, że chleb będzie mocno ziemniaczany i ciężki. A tu niespodzianka :)
Składniki:
300g ziemniaków
sól (do ziemniaków)
600g mąki pszennej typu 550
42g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
ok. 175ml lekko ciepłej wody
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłą wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. (Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody, jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się go dało zagnieść na jednolitą masę. Ja dodałam jeszcze 10ml). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąką i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć parę razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut
Ciasto zaraz po uformowaniu.
Ciasto po 30 minutach.
Piec w nagrzanym piekarniku, na środkowej szynie, ok. 30 minut w temperaturze 200°C (lub termoobieg: 180°C) na złoty kolor.
Upieczony chleb wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
Lekko zmieniony przepis z ksiąźki: „Brot und Kleingebäck” GU.
dzisiaj piekłam chlebek i powiem jestem milo zaskoczona(moze mogłam bardziej przyrumnienić skorke),chlebek jest mieciutki,smaczny.POLECAM TEN PYSZNIUTKIk8 CHLEBEK
Planuję upiec chlebek:) Jakos te na zakwasie mi nie wychodza, więc narazie zoastaje przy drożdżowych :)
Czy 300g ziemniaków, to waga przed czy po ugotowaniu? No i ile to mniej więcej jest ? 1 szklanka? bo nie dorobiam się jeszcze wagi kuchennej :(
Dzisiaj upiekłam swój pierwszy w życiu chleb! Właśnie z tego przepisu, jest pyszny, wilgotny, wygląda identycznie jak ten na zdjęciu. Teraz dzieciaki pałaszują z masłem, ale radocha! Dziękuję za przepis.
Dziewczeta, prosze o rade. Nie mieszkam w Polsce i nie znam sie na polskiej mace. Nie mam pojecia, co to jest typ 550 i inne. U nas jest maka gladka, krupczatka i jeszcze taka cos pomiedzy nimi. Czy mogla by ktoras z was napisac mi, jakie to mumery wchodza pod uwage w te nasze gatunki? astheart@gmail.com Z gory dziekuje.
Uwielbiam domowe pieczywo :) Ostatnio też eksperymentowaam z chlebem z dodatkiem ziemniaków - zachwyci mnie. W moim tych ziemniaków jest ciut mniej ;) Zapisuję Twój przepis i pozdrawiam :)