Kajzerki

586 Komentarzy
Kajzerki

Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką.

Składniki na 8 sztuk:

1 szklanka = 250 ml

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (450 g)
  • ¾ szklanki letniej wody (190 ml)
  • 1½ łyżeczki (5g) drożdży instant (lub 20g świeżych drożdży*)
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, temperatura pokojowa

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia. (Nie dłużej, bo się za bardzo napuszą i stracą konsystencję kajzerek).
  3. Wyrośnięte bułki można naciąć. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
  4. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.

Uwaga:

* Jeśli używacie drożdży świeżych to można przygotować najpierw zaczyn. (Nie jest to jednak konieczne. Bułki wyrosną również, jeśli połączymy od razu wszystkie składniki). Zaczyn przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: www.cincin.cc

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Kajzerki Kajzerki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wampiXX · 5 lat temu
    Fantastyczne bułki, smakują jak prosto z piekarni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa Michalak · 5 lat temu
    Witam, czy można zastąpić masło margaryną Kasia i czy mąka pszenna razowa będzie dobra.Bułeczki wyglądają przepysznie 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Pychotka🤗🤗 Moja pierwsza przygoda z pieczeniem...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Mam pytanie Czy te bułki sie nacina zanim sie wlozy do piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marek · 5 lat temu
    Dzięki za przepis, kajzerki wyszły super i smakowały całej rodzinie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Bułeczki wyszły przepyszne!Dziękuję bardzo za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 5 lat temu
    Przepyszne!! Jak sie dobrze wyrobi sa naprawde super. Troche mialam problem z ksztaltem ( na pierwszy raz wyszly strasznie okragle i wysokie) ale smak suuuuper. Moj syn stwierdzil ze niema lepszych i musze piec conajmniej 2x w tygoniu :) goraco polecam!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Bułeczki są przepyszne, ciasto świetne, moja córcia je uwielbia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 5 lat temu
    Po prostu kocham te bułki, robię któryś raz z kolei i zawsze są pyszne i mięciutkie. Używam świeżych drożdży, nie robię zaczynu i świetnie wyrastają. Mieszam mąkę pszenną z pełnoziarnistą. Jem zaraz po przestudzeniu, ale szczelnie zamknięte są świeże nawet dwa dni później. I jedną bułką się najadam, a nie jak te pszenne sklepowe, że dwie-trzy trzeba zjeść, tak nadmuchane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    Można z maki kukurydzianej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 5 lat temu
    Ładnie wyszły,tylko dlaczego jest zakalec w środku? Hmmm...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 5 lat temu
      być może za niska temperatura w piekarniku :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Rewelacja (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marysia · 5 lat temu
    Pyszne! 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Przepyszne bułeczki. Dobraliśmy się do nich, gdy były jeszcze ciepłe.Z masełkiem smakowały wybornie. Gorąco polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pyyyyszne wyszly 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Pierwszy raz za mną! Bułki mega pyszne, choć moje nie wyszły zbyt kształtne 🙈😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    A mi wyszły twarde nie wyrośnięte kulki :/ niefajnie bardzo.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 5 lat temu
      Pewnie za krótko ciasto wyrabiane i nie wyrosło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 5 lat temu
    Najlepsze na świecie ! Teściowa i siostra już je robią :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    O jakie łyżki masła chodzi, Małe, czy stołowe?