Bułeczki mleczne

38 Komentarzy
Bułeczki mleczne

Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut.
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.

2

  1. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 18- 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
  • 250 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, 1 łyżeczkę miodu, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Ciasto przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
  5. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
  6. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
  7. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Uwaga:

  • Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 18- 20

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne Bułeczki mleczne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 2 miesięcy temu
    Zamiast miodu jest możliwość dodania cukru. Chciałbym się dowiedzieć, jaką ilość wtedy dodać cukru. Jestem świadom tego, że dodając cukier nie będą już takie pyszne. Ale mając w rodzinie osoby, które mają alergię/są uczulone nie mogą zajadać się z nami tymi pysznościami 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Cudownie mięciutkie, super przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Czy upiec można też bułki w frytkownicy beztłuszczowej? Jeśli tak to ile czasu piec te bułki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mika · 9 miesięcy temu
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 2 lat temu
    Są pyszne dziś na kolację robiłam a już nie ma.. polecam😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Rewelacja, takie mięciuchne😋😋😋 robię już chałkę z Twojego przepisu, bułeczki też wejdą do naszego jadłospisu na stałe 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciek · 2 lat temu
    Dziękuję, pychota! Syn 1,5 roczny biega i krzyczy bułka bułka 🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuz · 3 lat temu
    Robilam juz kilka razy! Za kazdym razem pycha.. nadziewam owocami swiezymi lub mrozonymi. Robilam z czekolada, nawet z serem i na slono ( zmniejszyc cukier) przepis uniwersalny i za kazdym razem pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pablo · 3 lat temu
    A nasze takie dzięki pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 3 lat temu
    Przepyszne. Zapach podczas pieczenia niesamowity
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Pyszne🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Pyszne, zamrozić i są potem jak świeże😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    A u mnie nie wyszły... Były twarde ,nie chciały wyrosnąć. Nie wiem co zrobiłam nie tak jak należy. :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgosia · 3 lat temu
      Twarde - za dużo mąki , polecam nie używać suchych drożdży a tylko naturalne .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Buleczki przepyszaste😁Będą w naszym domu co weekend z pewnością.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czy można pominąć jajko?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaszubka · 3 lat temu
    Świetne bułeczki. Idealne do dżemu miodu, masełka. Bardzo puszyste, ale najlepiej zjeść pierwszego dnia. Dziękuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyba · 4 lat temu
    Bułeczki wyszły przepyszne! Juz uwielbiam ten przepis za prostotę wykonania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Czy zamiast miodu można dać zwykły cukier ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna Guźniczak · 4 lat temu
    Pyszne, zrobiłam z kruszonką. Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Głupie pytanie, chciałam zrobić babci, ale takiej ilości nikt nie przeje u nas w 1-2 dni. Jak zamrożę bułki to jak potem je rozmrażać i podgrzewać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zamrożone bułki wyciągnij z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą. Najlepiej nie wyciągać ich z worka, w którym się mroziły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Brygida · 4 lat temu
    Przepychota!!!