Drożdżowe, miękkie, puszyste bułeczki mleczne. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy jako przekąska. Pyszne z masłem, dżemem, miodem, serkiem białym. Są tylko delikatnie słodkie. Zamiast cukru użyłam miodu. Najsmaczniejsze w dzień przygotowania, ale również na drugi dzień będą smaczne, jeśli zapakujemy je szczelnie. Można je również zamrozić.
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
250 ml mleka
20 g świeżych drożdży
80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
1 jajko (rozmiar M)
60 g miękkiego masła
szczypta soli
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Ciasto wyrabiać przez kilka minut.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
550 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej typu 630)
250 g mleka
20 g świeżych drożdży
80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
1 jajko (rozmiar M)
60 g miękkiego masła
szczypta soli
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Mleko, 1 łyżeczkę miodu, pokruszone drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
Ciasto przełożyć do miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko. Odrywać z ciasta kawałki ważące po ok. 50 g i formować z nich podłużne wałeczki o długości ok. 10 cm.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dwóch rzędach, w niedużych odstępach (ok. 1 cm). Bułeczki, gdy podrosną, skleją się. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15- 20 minut, aby podrosły.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować bułeczki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Uwaga:
Zamiast miodu można dać cukier. Wystarczy wtedy użyć 500 g mąki.
Zamiast miodu jest możliwość dodania cukru. Chciałbym się dowiedzieć, jaką ilość wtedy dodać cukru. Jestem świadom tego, że dodając cukier nie będą już takie pyszne. Ale mając w rodzinie osoby, które mają alergię/są uczulone nie mogą zajadać się z nami tymi pysznościami
Robilam juz kilka razy! Za kazdym razem pycha.. nadziewam owocami swiezymi lub mrozonymi. Robilam z czekolada, nawet z serem i na slono ( zmniejszyc cukier) przepis uniwersalny i za kazdym razem pycha